До 48 часа ФИФА ще обяви решението да наложи удължаване на сезон 2019-2020 г. за неопределено време, с което на практика задължава всяка федерация първенствата да бъдат завършени.

Новината идва от сайта The Athletic, но реално е продължение на акта на световната централа, издаден по повод трансферния прозорец и договорите на футболистите. Той стана факт по-рано днес.

С него ФИФА ще даде възможност контрактите на играчите, които изтичат до 30 юни, да бъдат удължавани "до края на сезона, когато и да е това". Така те не са в неясна позиция. Трансферният прозорец ще бъде гъвкав и изместен, като ще стартира с края на първенствата - когато и да е това за конкретната държава.

Решението на централата от Нион ще е край на възможностите за анулиране на сезон 2019-2020 г., както и за преждевременното му прекратяване.

Това, което се случи в Белгия и се прокрадна като вариант у нас, просто няма да бъде толелирано. Страните, които го допуснат, ще бъдат санкционирани, и то с изваждане на клубен и национален отбор от международните турнири.

Ако темповете на заразата не се забавят в следващите два месеца, очевидно подновяването на сезоните ще бъде предвиждано към края на лятото или дори през есента.

Но е ясно, че намерението е първенствата да бъдат приключени.

В момента, в който има дати за евентуално подновяване на сезон в конкретна страна, ще се обсъжда и изместването на трансферния прозорец, както и началото на следващото първенство за тази държава в съдействие с УЕФА, ФИФА и ФИФпро - синдиката на футболистите.