ФИФА пожали Манчестър Сити само с глоба от 370 000 швейцарски франка за нарушаване на правилата за трансфери на футболисти под 18 години.

Решението е скандално, след като от световната централа го аргументираха с факта, че английският клуб е признал за верни заключенията на разследването. Тоест - Сити е признал нарушаване на чл. 19 от Регулациите на ФИФА за привличане на млади играчи, но няма да бъда наказан със спиране на трансферите.

За същото провинение Челси - конкурент на Манчестър Сити във Висшата лига, е санкциониран и не може да картотекира нови футболисти в два поредни трансферни периода (това лято и през януари). Преди 2 години такова наказание изтърпя Барселона, пак за нарушаване на чл. 19.

Сити обаче се разминава, като Дисциплинарната комисия пусна трогателно официално съобщение по темата:

"Манчестър Сити е намерен за виновен по няколко члена, включително чл. 19 от Правилника за статута и трансфер на играчи. Клубът е санкциониран с 370 000 франка, като комисията взе под внимание факта, че Сити призна нарушението си".

Очаква се на Сити, както и на Пари Сен Жермен, да се размине и по другия, далеч по-значим казус.

Те са разследвани и за нарушаване на Финансовия феърплей от УЕФА, като ги заплашва изваждане от евротурнирите, ако вината им бъде доказана.

Вероятно такова няма да има - все пак говорим за клубовете, изцяло изградени върху парите от Катар и Абу Даби, които се оказват все по-важни за европейския и световен футбол в последните години.