Световната футболна централа (ФИФА), заедно с конфедерациите на шестте континента, предприе първи действия срещу проекта за Суперлига, който най-богатите клубове имат.

Идеята на топ отборите в Европа е да създадат своя собствена лига. Тя е на дневен ред от няколко години, но в последните месеци колосите на континента предприеха първи реални и сериозни действия към целта си.

Подобна Суперлига ще доведе до огромни приходи за най-големите клубове, но напълно ще съсипе националните и континентални първенства, поне във вида им, в който ги познаваме днес.

ФИФА обаче разпрати декларация до всички федерации и клубове, с която остро критикува идеята и посочи действията, които ще бъдат предприети.

А те са, че всеки клуб решил да участва в евентуална Суперлига, ще бъде изключен от всяко състезание под егитата на ФИФА, УЕФА, или някоя от централите на останалите конфедерации.

Сериозни санкции ще има и за самите футболисти, които ще бъдат изключени от състава на националните си отбори и няма да имат правото да участват на Световно, или което и да е континентално първенство.

Смята се, че преговорите за въпросната Суперлига са в изключително напреднала фаза, като американският банков гигант "J.P. Morgan" е готов изцяло да финансира проекта. Става въпрос за космически приходи от телевизионни права и сериозен награден фонд. Това ще включва доста официални мачове не само в САЩ, но и в Азия.

Разбира се, няма никаква гаранция, че заплахите на ФИФА ще спрат тези разговори и целия проект.

Не е изключен вариант, в който европейският футбол да добие вида на Националната Баскетболна Асоциация отвъд окена.

Тя също събира най-добирте играчи в своите отбори, като по никакъв начин не се съобразява с календара и регулациите на ФИБА. Именно заради това някои от най-големите звезди в този спорт често отсъстват от Световните първенства.

Разбира се, тази идея едва ли ще се осъществи толкова лесно и бързо, но изглежда, че отбори като Ювентус, Реал (Мадрид) и Барселона са твърдо решени да поемат по този път.