ФИФА официално стартира своето разследване след проваленото дерби от световните квалификациите между Бразилия и Аржентина.

Припомянме, че 7 минути след началото на мача, на терена нахлуха представители на бразилската полиция и здравните власти в страна, а мачът бе прекратен. Причината за тяхното нахлуване бе, че четирима от играчте на Аржентина изобщо нямаха право да са на терена. а трябваше да изтърпяват 14-дневната си карантина според мерките в Бразилия.

Това е, защото те са пребивавали във Великобритания в последните дни. Нещо, което са скрили от граничните власти при влизането си в Бразилия.

За Емилиано Буендия, Емилиано Мартинес, Джовани Ло Селсо и Кристиан Ромеро е било лесно да подпълнят формуляра на границата и да заблудят проверяващия ги служител. Когато обаче си футболист от Висшата лига, измамата ти трудно ще остане скрита за дълго време, защото все пак бразилските футболни фенове много добре знаят кой си.

Бразилският министър на здравеопазването - Антонио Торес, директно обвини аржентинската делегация, като според него разследване по случая е напълно излишно, защото говорим за цинично нарушаване на закона, за което футболният тим на Бразилия не носи вина.

Според него логичното развитие трябва да е резултат 3:0 за Бразилия, а играчите нарушители от Аржентина, трябва да понесат някакъв вид наказание. Той предложи да им бъде наложена глоба, която да отиде в борбата с коронавируса в Аржентина.

Подобно е мнението на футболните управници в страната, които дори пожелаха отнемане на точки от актива на Аржентина, защото според тях никой от четиримата играчи не е действал на своя глава, а е бил посъветван да предостави грешни данни.

Очаква се в следващите дни ФИФА да вземе решение, но след като става въпрос за очевидно нарушаване на закона, макар и той да няма нищо общо с футбола, е много вероятно да няма преиграване, а Бразилия да спечели служебно с 3:0.

До този момент официална рекация от четирима провинили се играчи или от аржентинския щаб няма.