Игралният филм за Георги Аспарухов-Гунди ще излезе на екран в началото на 2024 година. Това съобщиха продуцентите на лентата - Иван Христов и Андрей Арнаудов. Ролята на футоблната легенда е поверена на Павел Иванов, който е актьор в Народния театър "Иван Вазов".

Съпругата на покойната легенда, Величка Аспарухова-Лита, ще бъде пресздадена от Александра Свиленова.

Снимките на продукцията, наречена "Гунди - легенда за любовта", започнаха на стадион "Раковски", и ще продължат два месеца. Бюджетът е близо четири милиона лева, осигурени от частни инвеститори.

Снимка: БТА

Продукцията проследява живота на незабравимата деветка - от срещата му с Величка до трагичния 30 юни 1971 година, когато Гунди загива в автомобилна катастрофа заедно с Никола Котов. Режисьор е Димитър Димтиров, сценарист - Емил Бонев, а Борис Славков е главен оператор.

Бившият играч на "Левски" Станислав Ангелов е консултант, докато музикалното оформление е поверено на Добрин Векилов-Дони. Музикантът е племенник на Димитър Пенев и първи братовчед на Любослав Пенев, но това, че е "цесекар и в кръвта си" не го спира да се включи в продукцията.

"Това е моментът да кажа, че това не е филм за "Левски", а за един велик българин, и за цяла плеяда велики българи, които са българска гордост", каза Иван Христов.", категоричен е Дони.

Снимка: БТА

"Такъв източник на величие и на положителни емоции може да бъде открит във великите българи, не само от Възраждането и древността, а и сред тези, които незаслужено са забравени - от модерните времена на България, от втората половина на 20-и век. Смятаме, че великият Георги Аспарухов заслужава от нас, от нашето поколение, да бъде въздигнат и може би завинаги увековечен в пантеона на великите българи. Те могат във всяка една епоха да служат за пример на морал, за пример на патриотизъм, да служат за пример на любов към семейството и респект към ближния", казва Иван Христов и добавя, че от десетилетие в страната ни не е имало източник на национална гордост.

Снимка: БТА

Ужасно съм развълнувана, дори съм уплашена, защото пускам България в нашия дом. Не се надявам, а вярвам, че ще стане един чудесен филм, който не само ще забавлява, но може би ще подскаже на много хора, че могат да се замислят, когато правят нещо. Имам дълбоко доверие, искрено доверие, в сценариста Емил Бонев, в Иван Христов и Андрей Арнаудов, и целият екип, с който те работят. Благодаря им, защото ще ме върнат назад, във време, в което бих искала да остана", пък заяви съпругата на Гунди - Величка Маркова-Аспарухова.

Meждувременно се очаква в съвсем близко бъдеще в столичния парк "Гео Милев", непосредствено до родния дом на великата деветка, да бъде открит негов паметник.

Снимка: БТА