Сезонът в Първа лига е на прага на решителната си плейофна фаза, от която ни дели само един кръг.

От утре до понеделник ще се изиграят осемте мача от този последен за редовната част от шампионата 30-и кръг, след който ще е напълно ясен съставът на трите отделни групи и програмата за финалните кръгове.

Първата сериозна въпросителна е кой ще завърши като първенец на редовния сезон. Лудогорец, който към момента е на върха със 71 точки, или ЦСКА с актива си от един пункт по-малко.

Да завършиш редовният сезон като първенец не носи допълнителни бонус точки, но пък Лудогорец ще има едно много важно предимство, а именно - да посрещне ЦСКА в директния им двубой във втория кръг на плейофите.

Предвид истинския Ад, който "червените" фенове сътвориха преди седмица на "Българска армия", то следващ мач в Разград би изглеждало като огромно облекчение за играчите на Лудогорец.

Задачата на 11-кратните шампиони обаче няма да е никак лесна. В неделя те гостуват на Ботев на новооткрития "Колежа" в Пловдив, а три точки ще им гарантират първото място преди плейофите.

Ден по-късно ЦСКА посреща Ботев (Враца) пред поне засега празните трибуни на "Българска армия" заради наказание.

Снимка: Bulphoto

Ако в класирането на топ 6 не настъпят промени, то следващия уикенд мачовете от тази фаза ще изглеждат така: Лудогорец - Локомотив (Пловдив), ЦСКА - Черно море, ЦСКА 1948 - Левски.

И докато ЦСКА 1948 е сигурен в третото си място и след предстоящия кръг, а Левски в своята четвърта позиция, въпросителните са дали Черно море ще е пети и какъв изобщо ще е окончателният състав на топ 6.

Въпросителната около този състав е дали Локомотив (Пловдив) или Славия ще попадне сред най-добрите шест тима.

Преди последния кръг Локомотив има аванс от 1 точка, но пък и тежко домакинство на Левски, който вече осем мача не е допускал гол във вратата си.

Славия, от своя страна, също има тежък мач, като той е утрешното символично гостуване на ЦСКА 1948. Ако още утре "белите" не спечелят своя двубой, те със сигурност ще останат в долната група на седмото място.

Снимка: Bulphoto

Ако сред първите шест тима не настъпи никаква промяна в класирането в този последен кръг, следващия уикенд ще наблюдаваме следните мачове: Лудогорец - Локомотив (Пловдив), ЦСКА - Черно море, ЦСКА 1948 - Левски.

Мачовете на Славия и Локомотив (Пловдив) освен състава на топ 6, ще определят състава и на втората група, съставени от четири тима между седмото и десетото място.

Група, която в никакъв случай не е маловажна, защото отборът, заел седмо място ще получи шанса да играе бараж за място в европейските клубни турнир.

Всеки от тимовете в тази група ще играе срещу останалите по два пъти (6 кръга), като към момента Славия е седми с 46 точки, Арда има 41, Локомотив (София) 37, а Ботев (Пловдив) има 32.

С оглед ситуацията, седмият преди началото на плейофите, независмо дали се казва Славия или Локомотив (Пловдив), ще изглежда като тим със солиден аванс и роля на фаворит за заеманото на седмото място и в края на сезона.

Именно заради това изпадането от топ 6 може и да не е болка за умиране и за двата състава.

Снимка: БТА

Изключително заплетена ще бъда ситуацията в долната шестица, където вече добре знаем кои ще бъдат отборите.

Преди изиграването на последния кръг, Ботев (Враца) има 28 точки, Берое е с 27, Септември с 22, Пирин с 21, Хебър с 20, а Спартак (Варна) има 17.

Това е групата, в която последните два отбора ще изгубят директно елитния си статут, а четвъртият ще играе бараж срещу третия от Втора лига.

В последния кръг на очи се набива мачът между Септември и Пирин. Между двата тима има само точка разлика, а който остане пред опонента си, ще си гарантира три домакинства и две гостувания в плейофите.

В тази група също така има още един директен мач между Берое и Хебър, за последния Спартак предстои варненско дерби срещу Черно море, а Ботев (Враца) има тежко гостуване на "Българска армия".

Снимка: Bulphoto

Макар до голяма степен групите за плейофите да са оформени, със само една въпросителна, има няколко друбоя, които ще определят кой отбор от коя изходна позиция ще влезе в решителната част от шампионата.

Ето и мачовете от последния кръг:

Локомотив София - Арда, 6 май от 17:30

ЦСКА 1948 - Славия, 6 май от 20:00

Септември - Пирин, 7 май от 15:15

Черно море - Спартак Варна, 7 май от 17:45

Ботев Пловдив - Лудогорец, 7 май от 20:15

Берое - Хебър, 8 май от 15:30

Локомотив Пловдив - Левски, 8 май от 17:45

ЦСКА - Ботев Враца, 8 май от 20:15