Днес може да се окаже ключов ден за бъдещето на европейския клубен футбол, заради заседанието на Изпълкома на УЕФА, което ще се проведе в Хърватия.

Основните точки от дневния ред ще са свързани с бъдещето на Шампионска лига, като в турнира могат да бъдат въведени нови и доста радикални промени.

За едната от тях се пише от доста време, а и изглежда напълно логична на фона на това, как се развива и играта и най-вече в каква посока се развива. Става въпрос за официални мачове от Шампионска лига на територията на други континенти.

И тук не става въпрос просто за единични мачове от груповата фаза на турнира, а за финалната фаза, като според запознати, ще се обсъжда тя да бъде във формат на финална четворка и да се играе в САЩ.

На този етап интересът и офертата отвъд океана са най-сериозни, но не е изключено в следващите години Шампионска лига да акостира в Близкия изток или Китай.

Подобно радикално решение би срещнало неодобрението на европейските фенове, заради което УЕФА готви резервен вариант, а именно с минитурнир за Суперкупата на Европа.

В момента трофеят се връчва след мач между победителя в Шампионска лига и победителя в Лига Европа, но и там се готвят промени.

УЕФА обмисля минитурнир с четири тима. Третият ще бъде носителят на трофея в Лигата на конференциите, а на този етап не е ясно как точно ще бъде определен четвъртият участник в надпреварата.

Целта на всичко това е ясна. Състезателни мачове от най-високо ниво в САЩ и умопомрачителни приходи както за УЕФА, така и за самите клубове.

За всички е ясно каква машина за пари са предсезонните турнета на клубовете в САЩ, но вече отвъд океана искат да гледат състезателни мачове, а не просто контроли.

Вече е ясно, че след два сезона Шампионска лига прави революция с премахването на груповата фаза. 36-те отбора участници ще бъдат в една лига, като на случаен принцип всеки от тях ще играе общо 10 мача, а в края се прави общо класиране и първите 16 продължават към елиминациите.

УЕФА ще обсъди варианта повечето от тези мачове да се играят през уикенда - отново с цел приходи, докато местните първенства да бъдат изместени с повече мачове през делничните дни.

Отново решение, което би предизвикало гнева на феновете из континента.