Трансферът на Килиан Мбапе със сигурност ще счупи световния рекорд във футбола, изчислиха експертите от финансовата консултантска компания "Делойт".

Съвместно с в. "Екип" те анализираха евентуална сделка за суперзвездата на ПСЖ, който иска 150 милиона евро трансферна сума за Килиан това лято. Но това е само началото на разхода, който новият клуб на френския диамант ще поеме.

Сделката е сложна, защото с Мбапе върви нещо като минибранд, а глобалната популярност на играча диктува клаузи с колосални суми за имиджови и рекламни права.

И говорим за още толкова - около 150 милиона, които ще се начислят към тези, които отиват в касата на ПСЖ.

Според изследването, майката на Мбапе - която е негов маркетингов ментор, ще пожелае около 70 милиона евро твърда сума за периода на договора със следващия му клуб, само за правата върху използването на имиджа на Килиан в социални мрежи, промоклипове, календари и т.н.

Отделно рекламите с клубните спонсори ще струват на купувача още 50 милиона евро, фиксирани за звездата.

И още 30 милиона ще се плащат като бонуси за играни мачове, голове, трофеи и т.н.

Скандалът от януари тази година, когато ПСЖ промотира нов рекламен договор и използва клипче, на което се появяваше и Мбапе, не е забравен. Тогава играчът и семейството му протестираха официално и нападателят бе изваден от кадрите. Не им е платено...

Реал Мадрид се очертава като единствен кандидат за звездата това лято, но цената от близо 300 милиона евро може да откаже "кралете". Защото те вече платиха 100 (плюс 80 в бонуси) милиона евро за Джуд Белингъм, друг суперталант на световния футбол.

При всички случаи се очаква евентуална сделка да мине сумата, платена от ПСЖ на Барселона за Неймар преди 6 години - 222 милиона евро, която е световен рекорд при трансферите.