България ще изиграе последния си домакински двубой за годината тази вечер, когато приема Финландия.

Двубоят от Лигата на нациите е от 19 часа на националния стаидон "Васил Левски", като ще бъде излъчен в ефира на БНТ 1.

За пореден път нашият тим влиза в сблъсък като аутсайдер, като в последно време единственото изключение бе преди четири дни, когато бихме с 3:0 полупрефосионалистите от Гибралтар.

И как да очакваме да сме фаворит преди сблъсък срещу европейски тим от средно ниво, когато тази наша победа над Гибралтар бе единствената ни през 2020-а на този етап. Няколко часа след края на мача в София, днешният ни съперник Финландия от своя страна пък записа може би най-звучната си победа в историята.

Северняците отидоха в Париж и треснаха с 2:0 световния шампион и може би най-силен национален тим в момента - Франция. А ден по-късно френските медии определиха двубоя като най-голямата изненада в историята на "петлите".

Освен това финландците доказаха, че са по-стойностен тим от Бъглария преди месец, когато ни победиха с 2:0, като наглед не срещнаха особени трудности.

Това бе първата финландска победа над нашия тим, но с оглед състоянието на двата отбора в последните години, особена изненада няма.

Очевидно времената, в които Финландия бе безпроблемен съперник в борбата ни за класирания на големи първенства отминаха. А и това изглежда логично, с оглед на играчите в по-сериозни клубни отбори от Европа, с които съперникът ни разполага. 

Разбира се, сред тях няма суперзвезди или някакви спиращи дъха играчи, но пък преди месец финландците не ни дадоха шанс с отлична тактическа дисциплина и доста по-прагматичен и ефективен футбол от нашите опити.

Финландия също така си осигури място на Европейското първенство още в края на миналата година, при това чрез квалификациите, без да се нуждае от допълнителни баражи.

Това е още една причина, заради която съперникът ни тази вечер ще излезе на стадион "Васил Левски" като фаворит в мача.

Ситуацията в нашата група преди двубоя е следната. Остават два кръга, а Уелс е първи с 10 точки, Финландия има 9, Ейре е с 2, а България е на дъното само с една точка.

Макар основната мисъл на финландците да е насочена към следващото лято и предстоящото Европейско първенство, съперникът ни има защо да играе за победа и тази вечер.

Първата позиция, за която Уелс и Финландия се борят, ще осигури промоция на един от двата тима в Лига "А" в следващото издание на турнира. Освен това, тази първа позиция може да даде шанс на един от тези отбори да намери място на баражите за Мондиал 2022, ако не го стори чрез квалификациите.

Снимка: АР/БТА

Българският тим от своя страна пък е фаворит за изпадане, макар разликата с Ейре да е само точка. Тази вечер ирландците гостуват на Уелс, а след три дни ни приемат в Дъблин.

Само по себе си изпадането може да не означава непременно нещо по-лощо за отбора ни в бъдеще. По този начин България ще е в по-ниска Лига преди Евро 2024, а това на тероия ще ни осигури по-лесна група и допълнителен шанс за първенството на Стария континент.

Като пример можем да посочин Северна Македнония. Съседите ни ще са част от Евро 2021, като това се случи след победи над отбори като Гибралтар, Лихтенщайн, Армения, Косово и Грузия.

Разбира се, евентуални нови поражения и завършване на последното място, ще имат доста негативен ефект върху отборът ни от психологическа гледна точка, а и ще затвърдят доста тежките две календарни години, които изпращаме.

Изключвайки контролата с Гибралтар, тази есен България игра срещу отборите на Унгария, Уелс, Ейре и Финландия. Все тимове, които не бива да страскат с имената си, а и не би трябвало да не можем да ги бием в общо седем мача.

Ето, че тази опасност е надвиснала сериозно. Поне в последния мач срещу Финландия, Бъглария не показа аргументи, с които да спечели мача си.

Надяваме се, тази вечер да е различно.