Насред пандемия и безспорно трудна финансова ситуация за всеки голям, среден и малък бизнес по света, оказва се, че футболните грандове на континента не отстъпват от позициите си. Тяхната стойност не пада, като оборотите на една отбрана компания във футбола са направо умопомрачителни, особено на фона на настоящата картина - без публика по стадионите, със затруднена логистика на продажби...

За поредна година медията Forbes нареди десетката на най-скъпите марки във футбола, като на първо място изненадващо е испанският Барселона, оценен на 4.76 милиарда долара.

Това е сюрприз най-вече заради огромните задължения на клуба, както и "скритите мини" - над 70 процента от оборота отива за заплати, което се смята за дисбаланс в организацията на финансовите дела на един клуб. Въпреки проблемите, Forbes нарежда Барса пред Реал, оценен на 4.75 милиарда долара.

Оборотът на Барса за 2020-а е пресметнат като 792 милиона долара, а оперативният приход е изчислен на 62.2 милиона. За сравнение - при Реал оборотът е идентичен (792 млн.), но приходът е по-висок с 30 милиона долара.

Трети в класацията, и това е друга голяма изненада, вече не е английският колос Манчестър Юнайтед. Той губи огромни суми от липсата на публика, тъй като един негов т.нар. matchday (всички приходи около един домакински мач - билети, артикули, храни, напитки и т.н.) достига до 3.5 милиона лири. Нещо, което другите големи клубове не успяват до докоснат като стойност.

Настоящият европейски шампион Байерн вече е трети със стойност 4.215 милиарда долара. Баварският гранд е стигнал годишен оборот от 703 милиона долара, най-вече заради излизането си мощно на азиатския и американския пазари от последните няколко години, което вече дава резултат.

Чистият оперативен приход на клуба за миналата година е 49.2 милиона долара, но за разлика от Реал и Барселона, тук има много важна графа: Без дългове. Клубът оперира с това, което завърти в бизнеса.

Юнайтед е четвърти, но неговите дългове се оценяват на 16 процента от стойността му - няма по-висок процент сред най-богатите клубове в класацията (Реал и Барса са с по 6-8 процента). "Червените дяволи" са с обща стойностна оценка от 4.2 милиарда долара, като едва запазват първото място дори в Англия, където доскоро бяха пълен господар в класацията.

Оборотът им за 2020-а остава огромен - 643 млн. долара, но е спаднал спрямо последните 4 години.

Ливърпул е пети с оценка от 4.1 милиарда долара, като е изкачил цели 9 стъпала в класацията само за 2 години. Без съмнение това се дължи на огромния успех на терена със спечелени Шампионска лига и титла в Англия. Клубът има годишен оборот от 619 милиона долара (рекорд за него), а дълговете му са се стопили до едва 2 процента от предполагаемата обща финансова стойност (бяха 10 процента през 2018-а).

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Шести е Манчестър Сити - последният от клубовете в Европа на кота 4 милиарда долара в оценката на Forbes. Оценен е именно на толкова. Регистрира оборот от 609 милиона долара за 2020-а, но изненадващо не е с плюс, а на загуба в графата "оперативни приходи" - минус 2 милиона долара.

Челси (3.2 милиарда долара), Арсенал (2.8 милиарда), ПСЖ (2.5 млрд.) и Тотнъм (2.3 милиарда) допълват десетката. Цели шест клуба в нея са от английската Висша лига, но първите три в класацията са извън нея - два испански и един от Германия.

В топ 20 са още:

11. Ювентус (1.95 млрд. долара)

12. Борусия (Дортмунд-1.9 млрд.)

13. Атлетико (Мадрид-1 млрд.)

14. Интер (743 млн. долара)

15. Евертън (658 млн.)

16. Милан (559 млн.)

17. Рома (548 млн.)

18. Уест Хем (508 млн.)

19. Лестър (455 млн.)

20. Аякс (413 млн.).

Снимка: Getty Images/Guliver Photos