Франция се възмути от случилото се по улиците на Марсилия преди мача в неделя вечер срещу Лион.

Всъщност, дербито не се изигра, то бе отменено след намесата на полицията.

Фенове на домакините атакуваха автобуси с агитката на гостите, но и с отбора. Треньорът на Лион Фабио Гросо бе сниман от в. "Екип" окървавен, с рани по лицето от стъклата посипали се върху него след атаката.

"Фабио е сериозно наранен след инцидента и остава под лекарско наблюдение. Той е ударен директно с камък, а и стъкла са нарязали лицето му", съобщи клубът му.

И добави, че помощникът му Рафаеле Лонго също е ударен с предмет, влетял през прозореца на автобуса.

Клубът Олимпик Марсилия осъди остро инцидентите, но това се случва твърде често в южния град, където изстъпленията на феновете са по-скоро норма, а не изключение.

"Отвращение и срам", написа "Екип" на първата си страница при снимката на Гросо (корицата на изданието вижте в основната илюстрация горе и долу).

Вестникът, който има сериозна репутация в страната, иска най-строго възможно наказание за Марсилия - изхвърляне от елита. И не е сам в това мнение.

Спортният министър Амелия Уде-Кастера обяви, че арестите са седем, а полицията е предотвратила още по-тежки инциденти на стадиона, където вече е имало много фенове в очакване на старта на мача.

Тези на гостите, научили за инцидентите отвън, са отправили расистки обиди към марсилските привърженици и са атакувани с факли и предмети.

Лион също иска наказание, а и ще иде на съд заради случилото се.

"Такива неща се случват всяка година в Марсилия. Призоваваме властите да вземат сериозни мерки, преди да е станало нещо с още по-трагичен край", написа клубът в социалните мрежи.

"Бесен съм - каза президентът на клуба Джон Текстор в телевизионно интервю. - Говорих с Фабио, той е в шок. Играчите ни и феновете ни отидоха там за мач, не за война.

Гросо е ударен много тежко, първо от камък, а после и от бирена бутилка. Стъклата са нарязали лицето му. Просто не се побирам в кожата си от гняв."

Неговият колега от Марсилия - президентът Пабло Лонгория, също коментира ситуацията пред телевизионните камери:

"Това е недопустимо. Първата ми мисъл е за Гросо, когото познавам добре и уважавам много. Нямам думи да му кажа колко съжалявам за случилото се. Шепа идиоти развалиха празника на 65 000 фенове, които чакаха мача."

Журналистът Жулиен Лоран написа в социалните мрежи, че това е "отвратителен образ на френския футбол, който дълго няма да бъде изтрит от съзнанието на света", визирайки снимката на Гросо.

Снимка: AP/БТА