Вицепрезидентът на Българския футболен съюз Атанас Фурнаджиев смята, че в устава на централата трябва да настъпят промени.

Пред bTV той сподели, че само професионалните клубове би трябвало да имат право да гласуват за президент, а не както в момента го правят на 600 регистрирани клуба.

Той коментира и евентуалният бъдещ Конгрес, който вече на два пъти бе отложен заради пандемията.

По думите, ако скоро провеждането на това събитие все още е невъзможно, то ще бъде по-добре да се изчака до януари, когато свършва мандата на настоящото временно ръководство.

"Към момента е факт, че провеждането на Конгреса не е възможно и няма човек, който да каже кога ще е възможно. Един Конгрес предполага събиране на около 700 души в една зала, но това е забранено. Нашето желание да има Конгрес е от около година и няколко месеца - когато някои от нас подадохме оставки. Тогава това бе невъзможно, тъй като предстоеше прелицензирането на клубовете. След това пък дойде коронавируса.

За да има възможност да се проведе дигитален Конгрес, трябва да се промени устава. България е една от малкото държави, в която всички клубове избират президент. В повечето случаи в чужбина право на глас имат само професионалните клубове, а при нас са всички. Уставът е такъв още от 1998 година. Лично аз смятам, че той трябва да се промени и ръководните органи да се избират само от професионалните клубове.

Ако бяха 32 клуба по-лесно щяха да се разберат помежду си кой да е президент, докато при 650 е по-трудно. Също така няма как да бъде контролиран вота. Според мен към момента първата възможна дата за Конгрес е към юни. Затова и поставих темата за дискусия - има ли смисъл да се проведе Конгрес и да се избере ръководство, което ще бъде с мандат 6 месеца. Януари месец догодина трябва да има редовен Конгрес. Това временно ръководство няма да може да вземе никакви решения.

Спряхме се на Ясен Петров за национален селекционер, тъй като се надяваме да внесе някаква искрица в тима, да го подмлади, да състави нов гръбнак на състава. Има върху какво да се работи. Не очакваме чудеса, но искаме националния отбор да играе съвременен футбол и да се представи достойно в предстоящите срещи. Ясен прие офертата с желание да покаже, че може да промени нещо и да се справи със задачата", сподели той.