Играта с глава може да изчезне изцяло от футбола до 10-15 години. Такава прогноза направи бившият халф на Тотнъм и Хъл Сити Райън Мейсън, който в един момент от кариерата си стигна дори до националния отбор на Англия, но през 2017 година бе принуден да се откаже преждевременно от професионалния спорт след получена фрактура на черепа.

Думите на Мейсън не идват просто така, а са подкрепени от скорошно изследване, според което футболистите имат три пъти и половина по-голям шанс да заболеят от деменция.

“Няма да се изненадам, ако до 10 или 15 години играта с глава изчезне изцяло. Всички изследвания и статистики, които се появяват, тепърва ще разкриват доста шокиращи неща. Не съм сигурен дали самите футболисти са наясно с потенциалните увреждания. Така че колкото по-информирани по темата са играчите, толкова по-добре”, заяви Мейсън пред BBC.

Семейството на Ноби Стайлс, който си отиде през октомври вярва, че множеството удари с глава по време на кариерата му са допринесли за развиването на деменция,. Световният шампион от 1966 година почина, след като дълго страдаше от неврологичното заболяване.

Защитникът на Тотнъм Ян Вертонген наскоро заяви, че е продължавал да усеща остатъчни ефекти от мозъчното сътресение, което претърпя по време на мач от Шампионската лига преди две години, цели девет месеца след случката.