Подобно на почти всеки сектор, и футболът пострада жестоко от пандемията от коронавирус, а за преодоляването на финансовите последици ще са нужни години.

Всеки тим е на загуба заради спрените първенства, а доста клубове, които изглеждаха финансово стабилни, вече са на ръба на фалита.

Цялата тази ситуация обаче може да има положителен ефект за футбола в дългосрочен план, като подобно мнение изразиха множество експерти.

По темата се изказа и френският евродепутат Даниел Кон-Банди, който смята, че пандемията ще пречисти играта от невероятните суми, които големите клубове харчат.

Той даде за пример най-голямата изгряваща звезда не само на Франция, но и на световния футбол изобщо - Килиян Мбапе.

Преди два сезона 18-годишният тогава играч премина от Монако в ПСЖ за 180 милиона евро. В месеците преди тоталната блокада на футбола пък се говореше за негов траснфер в Реал (Мадрид) за над 200 милиона евро.

Според френския евродепутат обаче, Мбапе, който е най-скъпият играч на пазара, би струвал най-много 40 милиона евро след кризата. Просто няма да има клуб, готов да отдели по-голяма сума

"Утре, след кризата заради коронавируса, той няма да струва повече от 35-40 милиона евро. Кой би могъл да го купи? Тази криза ще пречисти неразумността в професионалния спорт. Все едно е имало ядрена атака и трябва да се изгради наново, но с други основи. Ще има истинска регулация.

Дори ще трябва да се стигне и по-далече - таван на заплатите. Това е реорганизация, която ще засегне не само заплащането на играчите, но също така техните имиджови права и рекламните им договори.

Трябва да пречупим системата на ръководителите, които правят космически сделки във футбола. Не смятам, че играчите ще се справят по-зле само защото им плащат по-малко. В бъдеще в контрактите за телевизионни права ще трябва да бъде заложен определен процент, отиващ за олимпийските спортове и друг за аматьорските такива, например".

Това би била огромна революция на трансферния пазар, защото преди кризата 40 милиона евро бе сума за трансфер, която можеха да отделят почти всички клубове от английската Висша лига.