Мачът Арсенал - Манчестър Сити (1:0) в неделя предизвика куп полемики и още се обсъжда не само в Англия заради футболни причини (и съдийски), но никой не е предполагал, че около него може да се завихри и политически скандал.

Коментаторът на канала BeIN Sports Arab, който предаваше срещата за арабския свят (включително Палестина), си е позволил монолог на старта на дербито, в който откровено изказва антиизраелски тези и настроение.

Нещо, което бе критикувано от централата на медията в Катар. BeIN Sports е концерн с огромно покритие на спортни събития по света, като има отделни канали за регионите, под шапката на катарските босове.

"Напомняме на всички наши служители, коментатори и анализатори, че политиката няма нищо общо със спорта - казва се в комюнике на медията. - Извиняваме се на тези, които са се почувствали засегнати от чутото в коментара.

Ние сме световна медия и предаваме спорт за над 40 държави, всяка от които със своите етнически, културни и религиозни особености. Нашата цел е да се фокусираме върху събитията в спорта, политиката няма нищо общо."

Но последствия за въпросния човек - Исаам Чауали, не се очакват.

Той е истинска звезда в региона, за който коментира, като често показва емоции при голове, ругае откровено при съдийски грешки и е доста различен в начина, по който представя един мач за зрителя.

Този път обаче май мина доста граници.

"Те говореха за силата си, а тя се оказа илюзия - нареди в монолога си Чауали, докато на стадиона се чу съобщение от диктора, че Висшата лига осъжда атаките в Израел. - Говореха за напредналите си технологии, а това също се оказа илюзия. Казваха, че са непобедима армия - и това е илюзия.

Говорят за границата Бар-Лев (през 1973-а eгипетски войски разрушават укрепленията там, построени от Израел). Говореха за границата им, която не може да бъде пресечена?

Не разбират ли? Те са просто един балон от илюзии..."

 

ИЗБРАНО
ИЗБРАНО