Президентът на футболната федерация на Хаити - Ив Жан-Барт, бе обвинен в сексуално насилие над млади футболистки от страната.

Жан-Барт, който е познат в страната с прякора си "Даду", управлява местния футбол вече 20 години, като мигновено побърза да отрече всички обвинения, определяйки ги като лъжа и атака срещу него и семейството му.

Случаите на изнасилване са от последните 5 години, като са се случили в националния тренировъчен център, който приютява най-добрите млади таланти в Хаити.

Обеиненията идват от жертви на "Даду", които на този етап са пожелали да запазят анонимност, но британският "The Guardian" публикува част от разказите им.

"Има жена, която работи там и оказва натиск върху момичетата да правят секс с него.

Когато види хубаво момиче, което му привлича вниманието, той изпраща въпросната дама да й каже, че ще бъде изхвърлена от центъра. Тя започва да плаче и тогава дамата казва: Единственият начин да разрешите това е да говорите с Даду. В този момент момичето няма друг избор освен да се примири със сексуалното насилие".

Самият Жан-Барт побърза да отговори и заяви: "Никога не е имало оплаквания срещу федерацията, нито срещу нашите служители, нито срещу мен. Този вид сексуална злоупотреба е почти невъзможна в нашия център предвид физическите структури, принципите на възпитание и непрекъснатия контрол, който сме въвели. Тези твърдения са начин за дестабилизиране на мен и моето семейство".

На този етап само няколко от жертвите му са проговорили, но се смята, че те са доста повече.

"The Guardian" пише за случаи, в които някои от младите футболистки са принуждавани да правят аборт след насилие от прездента на федерацията.