Футболист номер 1 на България Кирил Десподов получи днес наградата си за 2021-а година, тъй като по време на самата церемония беше на подготовка с клубния си отбор Лудогорец в Турция. Десподов печели приза за втори път, като сега беше доста по-убедителен - 203 точки срещу 156 за останалия втори голмайстор-ветеран Мартин Камбуров.

Според 25-годишното крило, наградата го задължава, а също така и го мотивира да задържи нивото, което е достигнал и дори да бъде по-добър.

Той каза, че се надява на по-силна конкуренция и на клубно, и на персонално ниво през 2022-а.

"Когато си футболист номер 1 на България, очакванията са много по-големи, очакват да си по-добър. Но това не ме притеснява, а ми дава мотивацията да продължа да се развивам. Аз съм съгласен, че трябва да има конкуренция, и не трима, а 13 да се борят кой да е футболист номер 1. Много е важно да има играчи на добро ниво и за националния отбор, и за българския футбол като цяло.

"Всяка една награда е специална за мен. През тази 2021-а година, която мина, направих неща, които не съм правил. Постигнах доста добри резултати, спечелих трофей, представих се на добро ниво в Европа, отстранихме силни отбори. Мисля, че представянето ми беше на добро ниво. Не мога да кажа, че не е имало конкуренция, но се радвам за наградата. Какви са ми целите оттук нататък? Да, винаги съм бил максималист, винаги бих искал да печеля награди. Дай Боже и с националния отбор един ден да спечелим нещо. Мечтаем за такива неща. Всяка една награда е важна. Но ако прекалено много мислиш, нищо не се получава. Когато си освободен в мислите си, наградите си идват".

Попитан какви са му непосредствените цели с Лудогорец, Десподов заяви: "Да, до края искаме купата и шампионата. След това имаме други цели, за които сега няма да говорим. Относно моите планове, ще кажа, че си имам такива, но сега няма нужда да ги коментираме. А какво ще се случи, ще се прецени на по-късен етап, но не всичко е на всяка цена".

Той беше попитан как оценява вечното дерби между Левски и ЦСКА, което се игра в неделя при много лошо време, силен снеговалеж и завърши 0:0. "Левски - ЦСКА? Не искам да ги коментирам и двата отбора, гледах само първото полувреме. Тежки условия и за двата отбора. Имаше сняг, нормално е да е трудно. Не е коректно аз да давам оценки, но определено и двата отбора доста са израснали и по-силни от миналата година. Имаме силна конкуренвия, която ни преследва и ни държи будни. В неделя с Левски имаме дерби и дано стане хубав мач. Във Враца и за нас теренът беше доста тежък, тежки условия, нямаше трева, а всичко беше кал. Подценяване нямаше, силите се изравниха на този лош терен. Видяхте как се радвахме накрая, като малки деца. Поздравявам и Ботев Враца. Надявам се на един хубав мач в неделя, да стане голово шоу и ние да победим. Мачовете за Купата ще ги мислим по-нататък. Очаквам Левски да ни се противопостави. Ние направихме добра подготовка с новия треньор, остават още мачове до края на първенството. Надявам се да се подобряваме още играта".

Десподов беше попитан и какво мисли за войната в Украйна.

"Аз съм против, не е хубаво. Не съм аз капацитет да говоря по тези въпроси. Но имаме украинец в отбора, виждам го как се чувства. Знам ко какъв беше и какъв е сега. Затова мога да му кажа, че има цялата ни подкрепа".