Футболист №1 на България за миналата година - Димитър Илиев, ще изпълни отговорността, поета пред българските спортни журналисти.

По традиция от последните години, той ще трябва да дари толкова топки, колкото журналисти са гласували в анкетата на "Футболист на годината".

В анкетата за 2019-а, участие взеха 112 журналисти от 44 медии, а капитанът на Локомотив (Пловдив) избра да зарадва малчуганите от различните гарнитури на своя клуб, в чиято школа израства и самият той.

Официалното връчване на топките ще e навръх 1 юни. В 15 часа на терена на "Лаута", Димитър Илиев ще се срещне с представители от различни набори на Локомотив.

Заради наложителните мерки събитието ще бъде с ограничен брой хора. Няма да бъдат допускани фенове, а връчването ще се състои само пред представители на медиите и при спазване на разпоредбите за опазване на здравето, включващи задължителни противоепидемични мерки.

От 55-ата церемония "Футболист на годината", на която бе избран №1 за 2015-а, Българската асоциация на спортните журналисти отправя и предизвикателство към бъдещите победители - да помагат с личен пример за по-доброто бъдеще на българския футбол, да се срещат с подрастващи и да ги мотивират допълнително да се развиват.

Конкретното предизвикателство към всеки следващ победител гласи:

"Колкото спортни журналисти са гласували в съответната анкета, поне толкова топки да дари на школа или школи по негов избор."