Нова терминология се роди около спорното решение за наказанието на Единсон Кавани от Манчестър Юнайтед за расизъм, наложено от Футболната асоциация на Англия.

Оказва се, че "той е расист, но не умишлено"...

Уругвайският нападател бе спрян да не играе в три мача (два вече минаха) и глобен със 100 000 лири, след като използва термина "негрито" към свой добър приятел в публикация в социалните мрежи.

От родината му се възмутиха и обясниха, че това е напълно приет израз, при това с позитивен смисъл в жаргонното общуване в страната им, а и цяла Южна Америка.

Но английските футболни власти са непреклонни.

И все пак ФА излезе с официално становище, след като казусът стана много популярен и коментиран:

"Разбираме контекста, в който е бил използван изразът, като оценяваме, че Кавани не е извършил обида на расова основа умишлено и съзнателно.;

Но самата фраза е обидна и той, като играч с голям опит и човек с популярност и сериозно влияние в обществото и социалните мрежи, би следвало да знае това. И клубът му, и самият футболист, трябва да предприемат стъпки за по-добро разбиране на детайлите и обстоятелствата на всяка такава публична изява."

И такава стъпка вече е наложена заедно със санкцията. Нападателят на Юнайтед ще мине и задължителни часове по "обучение и образоване" за опасните фрази, които може да изпусне докато още не е достатъчно добре боравещ с английския език.

От клуба му изразиха подкрепа за играча, но приеха наказанието.