Футболни ултраси се организираха и излязоха по улиците на Загреб в помощ на полиция и военни при двойното бедствие, с което хърватската столица се наложи да се справя в неделя.

Насред засилените мерки за сигурност срещу разпространението на коронавирус, градът бе ударен от земетресение (5.3 по скалата на Рихтер). И ситуацията стана двойно по-тежка.

Наложи се евакуация на болници, и то при специфичните условия на социална дистанцираност и без да се нарушават правилата в битката със заразата.

Над 1000 членове на групировката Бед Блу Бойс, една от най-популярните ултра организации в Европа, се включиха още от рано сутринта в неделя в отряда за реагиране.

Те успяха да мобилизират хората си страшно бързо, за което бяха похвалени от хърватските медии, които по традиция ги споменават само по поводи, които не предполагат адмирации.

Част от тях се появиха пред болницата "Дубрава", където се оборудват специални отделения за случаи на коронавирус и помогаха с пренасянето.

Друга голяма група бе на улица "Петрова", където е най-големият родилен дом в града.

Те помогнаха за евакуирането от сградата на майки, на новородени, както и на пренасяне на техника в друга, по-сигурна сграда.

Ултрасите работиха под ръководството на полицаите, организирали операциите из града.

Те се бяха снабдили с маски, ръкавици и всичко необходимо според изискванията за предпазване от заразата.

Репутацията на Бед Блу Бойс е на хулиганска групировка, която е в постоянен конфликт с полицията и органите на реда.

Но в случая ултрасите изпълниха ролята си в обществото като една от най-бързо организиращите се групи в него.