Масово недоволство от страна на звездите на световния футбол се надигна срещу Илон Мъск. Причина за това е сумата от 8 долара, която той иска от потребителите на социалната мрежа Twitter, за да притежават така нареченото синьо тикче - знак, който потвърждава, че акаунтите им са истински.

Тази идея на Мъск, който закупи Twitter преди година, бе посрещната с бурни реакции още от самото начало, но сега футболната вълна от критики го заля с пълна сила, след като "значката" за достоверност на профилите изчезна от всички тези, които не са заплатили сумата.

Включитено Кристиано Роналдо, който е най-следваният футболист със своите около 108 милиона последователи, както и Неймар, Ерлинг Холанд, Килиан Мбапе, Хари Кейн, Серхио Рамос, Кевин Де Бройне, Джак Грийлиш и още много, много други.

Американецът обаче направи изключение за трима души - баскетболната звезда ЛеБрон Джеймс, писателя Стивън Кинг и актьора Уилям Шатнър. Джеймс е известен с пестеливостта си и в крайна сметка профилът му бе верифициран, след като той написа, че всички го познават добре и няма начин да плати исканата сума.

В неделя обаче доста профили получиха обратно въпросната отметка, макар да не са платили за това. Започвайки от Папата, минавайки през певеицата Бийонсе и стигайки до официалната страница на BBC News.

Аймерик Лапорт и Рияд Марез от Манчестър Сити се изказаха остро по адрес на Мъск, отказвайки категорично да плащат за "тези странни идеи".

Английският национал от Челси Мейсън Маунт дори стигна по-далеч и заяви, че ще изтрие акаунта си.

"През годините наистина ми беше приятно да общувам с вас в Twitter, но за съжаление платформата се променя и реших да изтрия акаунта си", написа той.

Рекордьорът по мачове за Испания Серхио Рамос пък предприе друга стратегия и излезе с послание към Мъск, което гласи следното:

"Премахването на сините тикове и принудителните плащания са стратегия за правене на пари. А алтернатива всъщност би могло да бъде премахването на омразата, подобрението на социалната мрежа и насърчаването на уважение. Само помислете...".

А в добавка към това дългогодишният капитан на "Ла Роха" добави скрийншотове на съобщения към него и семейството му, започващи от най-обикновени обиди и стигащи до смъртни заплахи.