Женският национален отбор на България по футбол попадна в група C4 в изтегления днес жребий за европейските квалификации, които за първи път ще се проведат в нов формат, наречен "две в едно". Новата система на квалификации предвижда едновременно разиграване на турнира Лига на Нациите и на квалификации за място на еврофиналите догодина. Финалният турнир на Европейското първенство по футбол за жени ще се състои през 2005-а година в Швейцария.

Момичетата на селекционера Силвия Радойска попаднаха в група С4 на третата по сила лига заедно с отборите на Румъния, Казахстан и Армения. Във всеки поток отборите ще играят на разменено гостуване, като победителите в Лига С едновременно печелят изкачване в Лига В за следващото издание на турнира Лига на Нациите, а също така и си гарантират участие в баражите за Евро 2025.

Попълването на 16-те отбора-участници на Евро 2025 ще стане по два пътя. Осем квоти се дават директно на първите два отбора от всяка от четирите групи в Лига А, едно място има за домакина Швейцария, въпреки участието им в Лига В. Останалите седем отбора ще бъдат определени в баражи в два кръга, които ще обхванат слабите отбори от Лига А, отбори от Лига В, победителите от петте групи в Лига С и още три отбора от Лига С, заели 2-и места.

Силвия Радойска ще трябва да събере отбора съвсем скоро, тъй като мачовете започват в периода 3-9 април, когато ще се изиграят първите два кръга. Кръг номер 3 и номер 4 ще се проведат в периода 29-и май - 4-и юни. Последната двойка мачове ще се състои в периода 10-16 юли. Плейофите, в които може да участват и българските момичета, ще се играят на 23-29 октомври първи кръг, и на 27 ноември - 3 декември - втори кръг.

Отборите са разпределени в урни при жребия, а след това и в трите нива на Лигата на Нациите съобразно класирането си в последното издание на турнира. България тогава игра бараж за изкачване в Лига В, но отстъпи в два мача на Украйна в плейофния кръг.

Европейските шампионки от Англия попаднаха в тежка група в Лига А заедно с Франция и Швеция. Четвъртият отбор е Република Ирландия. Световните шампионки от Испания пък са в група А2 заедно с отборите на Дания, Белгия и Чехия.

Пълен жребий за турнира Лига на Нациите и Европейски квалификации за жени:

Лига А:

Група A1: Нидерландия, Италия, Норвегия, Финландия

Група A2: Испания, Дания, Белгия, Чехия

Група A3: Франция, Англия, Швеция, Република Ирландия

Група A4: Германия, Австрия, Исландия, Полша

Лига B:

Група B1: Швейчария, Унгария, Турция, Азербайджан

Група B2: Шотландия, Сърбия, Словакия, Израел

Група B3: Португалия, Босна и Херцеговина, Северна Ирландия, Малта

Група B4: Уелс, Хърватия, Украйна, Koсово

Лига С:

Група C1: Беларус, Литва, Кипър, Грузия

Група C2: Словения, Латвия, Република Северна Македония, Молдова

Група C3: Гърция, Черна гора, Aндора, Фарьорски острови

Група C4: Румъния, България, Казахстан, Армения

Група C5: Aлбания, Естония, Люксембург