Родните футболни клубове дължат общо 8,3 милиона към НАП. Това признаха от агенцията пред "Сега". Заради изискванията за конфиденциалност обаче не се влиза в конкретика кои са отборите длъжници и каква сума дължи всеки един от тях.

Не е тайна обаче, че малко над половината от тази сума е задължение на столичния гранд "Левски".

Това признаха от самия клуб в началото на годината, когато публично обявиха, че Левски дължи 4 862 000 лева към НАП. "Сините" обаче имат сключено споразумение с агенцията, като ще трябва да погасят дълга си с 34 вноски по 143 000 лева.

С помощта на феновете на тима, вече бяха платени четири от тези вноски, като са нужни малко над 21 хиляди лева, за да се осигури и вноската за месец юни.

От НАП съобщиха, че немалка част от тези дългове на клубове, които са основно от здравни вноски и социални осигуровки на служителите, са натрупани по време на кризата, предизвикана от пандемията от коронавирус.

На 10 март футболният сезон в България беше временно спрян, като тренировките бяха подновени едва в средата на май, а първенството се завърна миналия в петък (05.06). През това време клубовете не генерираха никакъв приход, а много от тях признаха, че изпитват сериозни финансови затруднения.

От агенцията коментираха и дълга от 14 милиона лева, който ЦСКА имаше преди клубът да бъде изхвърлен в аматьорския футбол през 2015-а. Към днешна дата е постигнато споразумение за погасяването на 4 486 200 лева. Тези пари са осигурени след плащането на 8-те милиона лева за емблемата и активите на ЦСКА от дружеството "Ред Енимълс".

Сумата все още не е напълно платена, но от агенцията утчониха, че по случая има напредък.