Австралия със сигурност е една от страните по света, която най-малко бихме асоциирали с футболно хулиганство.

Знаем, че тези неща са характерни за Европа, макар и все по-рядко в наши дни. Все пак на Стария континент кубовете са с вековни традиции и имат заформени с десетилетията съперничества, които понякога са на етническа и религиозна основа.

Футболната революция в Австралия и създаването на професионалната "А лига" обаче дойдоха едва през 2005-а, като повечето клубове са по-млади от феновете си. А и все пак говорим за страна, където този спорт със сигурност не е най-популярният, поне сред повечето местни.

Не така стоят нещата при етническите балканци, като именно такива фенове сътвориха първия хулигански масов бой в историята на страната.

Ексцесиите се случиха по време на мача от лигата на щата Нов Южен Уелс.

Замесени бяха агитки на отборите на Рокдейл Илинден, който по името се досещате, че е отборът на етнически северномакедонци в Сидни, както и Сидни 58. Това пък е вторият най-голям хърватски клуб в страната след Мелбърн Найтс.

Напрежение имаше още по време на двубоя, а след края му двете агитки започнаха гонитба помежду си, прераснала в меле.

Боят освен ръкопашен, бе и с всякакви подръчни средства, като между двете групи летяха маси, камъни и кошчета за боклук.

Със сигурнсот скандалът е бил най-вече на етническа основа, защото на някои от видеата се чува как феновете на Сидни 58 крещят "Хърватия, Хърватия".

Намесата на полицията поуспокои нещата, макар някои от феновете да опитаха влизане в бой и с полицията.

На този етап властите в Австралия забраниха посещение на мачовете на тези два клуба до второ нареждане, като се очаква в близките дни да бъдат ицентифицирани главните виновници.