Георги Иванов-Гонзо е новият президент на БФС, след като спечели убедително днес гласуването на делегатите на Извънредния конгрес на централата. Най-сериозен конкурент му бе друга голяма деветка от миналото - Димитър Бербатов, но Иванов спечели 235 гласа от далите вот 469 представители на клубове. И това му осигури победа още на първи тур, без да се налага балотаж между двамата. 

Бербатов получава 181 гласа. Трети във вота е Михаил Касабов с 35 гласа, а четвърти Георги Градев с 6. Следват Георги Захариев и Петьо Костадинов с по 4, а Манол Иванов е с 1 глас.

47-годишният пловдивчанин Георги Иванов бе дългогодишен играч на Левски с над 100 гола за "сините", а носи екипите и на отбори във Франция, Хърватия и Турция, както и на родния му Локомотив (Пд). Бе треньор на Левски и Черно море, както и временно изпълняваше длъжността национален селекционер за няколко мача.

Като ръководител опитът му е като спортен директор на "Герена" и в Локо (Пд), а от две години е технически директор в БФС, отговарящ пряко за националния отбор.

Историческият ден, който слага край на управлението на Борислав Михайлов след 19 години, започна рано сутринта с мощно полицейско присъствие и сериозен пропусквателен режим около хотел "Маринела". Обстановката бе като за футболен мач, а стотици футболни хора се струпаха във фоайето - от тях делегатите бяха малко под 500, но се виждаха бивши играчи, треньори, агенти и хора от лагерите около номинираните седем кандидати за поста.

Булфото

Щабовете им излъчваха оптимизъм и бяха уверени в победата. За присъстващите бе ясно още преди изборния ден, че фаворитите са двама - Георги Иванов и Димитър Бербатов.

Останалите бяха:

Михаил Касабов

Петьо Костадинов

Георги Градев

Манол Иванов

Георги Захариев.

Конгресът тръгна по дневния ред, като бяха изслушани отчетите за свършеното в периода 2022-2024 г., а след това - по обед, бе приета оставката на Михайлов, който произнесе прощалното си слово. В него не спести и обида, че е имало намеси "отвън" срещу управлението му, които са оказали влияние и върху обществените нагласи към него.

Снимка: Тед Георгиев, Dir.bg

След пауза, делегатите се върнаха в зала "Конгресна" на хотела, където изслушаха кандидатите. Последва и гласуването, което даде президентския пост на новия шеф на родния футбол.

Или - поне на теория така би следвало да бъде. Много е вероятно, както ни подсказва опитът от предишните два конгреса, да последва серия жалби срещу решенията на форума. А това би довело до забавяне на вписването им като официални.

При такъв сценарий Михаил Касабов ще претендира да остане легитимен, временно изпълняващ длъжността президент, а Изпълком, избран през далечната 2018-а, би следвало да е в правомощие да взима и одобрява решенията на БФС.

БТА

Денят при всички положения е исторически. След почти две десетилетия, вече официално и одобрено, Борислав Михайлов не е начело. Той бе избран през 2005-а.

Промяната е налице, но остават въпроси. Един от тях е кога ще влезе в сила новото управление. А друг - ще донесе ли то желаните реформи, които на места изглежда като да се налага да са революционни?

Защото футболът ни страда от години в ниски стандарти, лоши условия, неясноти и липса на резултати - особено на ниво национални отбори. Нито едно класиране на мъжкия тим за голямо първенство за периода на управление на Михайлов - това е най-очевидното и необоримо свидетелство за това.

Снимка: БТА