Георги Кабаков съвсем очаквано получи приза за футболен съдия №1 на България през изминалата година.

Традиционната церемония на родната Асоциация на съдиите премина под мотото "100 години българско съдийство", в чест на вековния юбилей на организацията на футблните ни рефери.

Награди получиха 25 души, но най-важната сред тях, за съдия №1 отиде при Георги Кабаков.

През тази година пловдивчанинът затъврди реномето си на добре котиран в УЕФА рефер, като мачове от групите на Шампионска лига и Лига Европа.

Той също така бе част от Евро 2020, макар и в ролята си на четвърти съдия. Далеч по-важна бе ролята му по време на Олимпиадата, където ръководи няколко ключови сблъсъка, включително и полуфинала между Бразилия и Мексико.

Логично наградите за асистенти получиха двамата странични рефери от бригадата на Кабаков - Диян Вълков и Мартин Мргритов.

Подгласници на Кабаков в индивидуалното отличие пък останаха Волен Чинков и Ивайлов Стоянов.

Сред другите по-любопитни награди бяха тази на най-проспериращ съдия, която получи Димитър Димитров.

При дамите най-добра съдийка пък стана Павета Рашкова.

За първи път през тази година бе връчена награда "Небесни ментори" в памет на починали бивши футболни съдии и деятели за проява на героизъм и феърплей от действащи футболни съдии през годината. Цветан Георгиев и Стоян Орманджиев връчиха парична сума в размер на 1000 лева на Ивайло Стоянов, който помогна на бедстващ след катастрофа в Кресненското дефиле шофьор на турски ТИР. Международният ни рефер обяви, че ще дари парите на болно момиче и момче от района на родния Петрич.

АСФБ от своя страна връчи парична награда от 1000 лева на бившия международен асистент съдия д-р Иван Вълчев за отдадеността му през цялата година в битката с короавируса. Д-р Вълчев обяви, че дарява сумата на болница "Света Анна".

Снимка: АР/БТА