Треньорът на Левски Георги Тодоров даде обширно интервю пред сайта levski365.com и коментира не само спортно-технически теми.

Ясно е, че в момента те не са приоритет при финансовата криза, в която е клубът. В понеделник Левски стартира новото първенство с домакинство срещу Берое.

Ето избрано от интервюто:

За подготовката преди новия сезон

На пръв поглед нямаме много промени, но от друга страна работихме в много лоша обстановка. Всеки ден някой напускаше, не се плащаха заплати. Трябва обаче да призная, че от понеделник нещата се промениха. Това ме успокоява до известна степен. Отрази се и на тренировките. Досега имаше някаква тежест, не че играчите не са тренирали, но липсваха ентусиазъм и настроение... Казах на играчите - който иска да остава и да играе за Левски. Казах му на Наско Сираков, че е крайно време да се сложи край на това - идва треньор, води 10-15 играчи, след това става и си заминава.

Снимка: Bulphoto

Финансовите проблеми

В крайна сметка, ако на някого не плащаш 4 месеца, няма как да не се отрази. Няма как да пренебрегнем фактора "заплати" в съвременния футбол. Всички са нормални хора, имат семейства. Чужденците пък са и различни. Те не знаят какво е Левски, те гледат личните си условия, заради които са дошли тук.

Аз съм израснал тук и зная какво е Левски. Преминавали сме и друг път през подобни ситуации, но чужденците няма как това да ги интересува. Има случаи да дойде мач и да се хванат за крака, контузия, агентите започват да звънят...

За своите кадри

Години наред не се даваше достатъчно шанс на наши футболисти от школата. А е ясно, че към тях трябва да се прояви някакво търпение. Не може да се очаква всичко още в първия мач, в който влизат от юношеския футбол и да станат водещи играчи. Пропуснахме хубави набори, които имаше в школата и според мен доста добри футболисти. Можеше сега да имаме гръбнак от наши юноши. Но за съжаление, когато нещата се влошават, тогава започваме да се обръщаме към нашите юноши.

При всички случаи с български футболисти ще се премине много по-лесно през трудностите. Защото, ако водещи са само парите, е трудно. Чужденецът си гледа интереса, треперим дали ще пусне писмо и ще осъди клуба.

Когато излезеш на терена, би трябвало да се забравят всички проблеми. Ако на игрището живееш с мисълта, че не си получавал пари, няма как да играеш добре.

В момента трудно. Футболът в "А" група не е чак толкова добър, но за голямо съжаление забелязвам едно ограничаване на възможностите на юношите да влязат в мъжкия футбол. Преди 7-8 човека са играли. Примерно, бил съм в "Б" група на второ място, но със 7 юноши на Левски. Сега е друго време. Една от причините е, че за повечето хора футболът не им е на всяка цена. Сякаш не искат да успеят. Десет години са загубили в тренировки и накрая да нямаш амбиция да се пребориш? Поне една година трябва да преболедуваш и издържиш. Там се къса нишката.

Снимка: Bulphoto

 

В какво състояние е отборът

Когато казах, че по време на пандемията са тренирали всички отбори, имаше хора, които се обидиха. Но е факт, че са тренирали всички с изключение на два отбора - ние и Арда. Няма как за 3 седмици подготовка, някои отбори да имат такова темпо, което показаха. Имаше и дронове, които показаха тренировки. Видяхте в Австрия, че отнеха точки на един отбор, защото е тренирал по време на пандемията, а тук се обиждат.

В последните 3 седмици тренировките са по-кратки и по-интензивни, за да може организмът да привикне към друг режим на работа, а не както е било последната година. В повечето мачове се виждаше една ленивост.

Какъв Левски да очакваме?

Левски трябва да е по-бърз, да има повече агресия. Феновете на Левски обичат такава игра. Мисля, че имаме много добри играчи, които не си разкриват напълно потенциала. Например Паулиньо. За мен е футболист с изключителни качества, но сякаш контузията, която претърпя преди две години го стресна по някакъв начин. А той има страхотни качества, ама страхотни.

Другият, който впечатлява, е Робърта. Отдавна не съм виждал централен нападател с подобни качества и характеристики.

По отношение профила на играчите, които искаме, нямаме никакво разминаване със Сираков. Така че пращат ми, гледаме, даже има един, който да погледнем сега и да дойде. Докато нещата се стабилизират тук, трябва да има принципи.

Временен или постоянен вариант е Тодоров

Преди 7 години съм се отказал заради принципите си от мъжкия футбол. Няма нужда да стоя на пейката и някой да ме прави на глупак. Не съм такъв глупак. Тук трябва да дойде млад човек и когато нещата се стабилизират, да почне да надгражда.

А за мен най-добрият вариант за Левски е Станимир Стоилов. Говорим за по-дългосрочен план, защото Мъри може да работи както трябва с отбора, но и школата.

Колко труден е моментът в Левски?

Не е имало по-труден момент, откакто съм в клуба, а това е далечната 1965 година. Ще кажа и нещо друго. Левски е един, идеологията така да се каже е една. Това с двете агитки на трибуните не е добре. Ако не сме единни, няма как да се случи.

Винаги говоря каквото мисля и в това никой не може да ме спре. Винаги съм бил готов да си тръгна, защото държа на дисциплината. Но за да я изискваш от играчите, трябва да дисциплинираш и хората наоколо. Не съм удобен и заради това се отказах от мъжкия футбол преди 7 години. Случваха се неща, които не ми харесват. Няма как да има благоденствие за 4 човека, а другите да гладуват, нали така?

 

Снимка: Bulphoto