"Трябва да победим, за да видим европейската реалност". Това каза Николай Костов преди днешния реванш между Левски и Апоел Беер Шева от третия квалификационен кръг на Лигата на конференциите.

След 0:0 преди седмица в Израел, двата тима се изправятв мач реванш тази вечер от 20 часа на "Георги Аспарухов", като срещата ще може да наблюдавате по Diema Sport, както и да следите на живо с Dir.bg.

При изтеглянето на жребия, а и непосредствено преди първия двубой в сърцето на пустинята Негев, израелският вицешампион Израел бе сочен като категоричен фаворит в сблъсъка, което бе логично на фона на натрупания солиден стаж по европейските терени от последните години, а и по-сериозното ниво на местния шампионат.

Но с играта си в Беер Шева Левски показа, че в никакъв случай не е по-слабият тим и дори надигра Апоел, но няколкото пропуска пред израелската врата лишиха "сините" от предимство преди реванша.

Реванш, преди който букмейкърите промениха мнението си и вече смятат Левски за фаворит за продължаване към следващата фаза с коефициент от 1,75, срещу 2.00 за израелците.

А евентуална победа ще донесе за Левски нещо, което феновете не са виждали от вече 13 години. Става въпрос за елиминирането на два поредни съперника в европейските турнири.

Преди 13 лета "сините" последователно изхърлиха ирландския Дъндолк, както и шведските Калмар и АИК, за да достигнат групите на Лига Европа. Една запомняща се европейска кампания, след която последваха куп разочарования, някои от които в графата "срамни".

levski.bg

Отпадането от Апоел при всички положения няма да бъде в тази графа, но ще помрачи настроението на пълните трибуни на "Герена", които искат отново да видят своя Левски в истински европейски дуел срещу най-големите.

Но тук не говорим за мачове срещу балкански опоненти, такива от Казахстан и Израел, или от страните "джуджета" Лихтенщайн и Малта, които се оказаха непреодолими за "сините". Залогът е истинска евровечер в сърцето на Стария континент.

Разбира се, говорим за доста сериозни средства в касата на закъсалия клуб, говорим за увеличаване на европейския коефициент, но най-вече за мач срещу Айнтрахт (Франкфурт).

Именно това е европейската действителност, за която Николай Костов говореше.

Снимка: Левски, Фейсбук

За последно именно преди 13 лета Левски усети вкуса на подобни мачове, когато в групите на Лига Европа имаше шанса да гостува в Белгия, Франция и Португалия.

Ясно е, че не е особено сериозно да говорим за спортно-техническо сравнение между Левски или който и да е български отбор с Айнтрахт, но сблъсък с носителя на Лига Европа от 2022-ра и участник в осминафиналите на Шампионска лига от тази пролет ще бъде истински тест за "сините'.

"Да видим истинското си ниво срещу подобен тим", също така спомена Николай Костов, запитан за евентуална среща с Айнтрахт.

Със сигурност подобен мач би бил подаръка за "сините" фенове, но преди него има едни много тежки 90, 120, или дори малко повече минути срещу Апоел Беер Шева.

След 0:0 от първия двубой и вече несъществуващото правило за голове на чужд терен, особени сметки преди сблъсъка на "Герена" няма.

Първият двубой няма никаква тежест и значение, а всички се решава днес. Мачът не е финал, дори е доста далеч от значимите в турнира като цяло, но пък е с огромна стойност както за Левски, така и за Апоел.

И докато в последните седем години Апоел в четири случая бе част от групите на европейските турнири и игра мачове срещу редица сериозни отбори, то Левски ще опита да донесе на феновете си първата истинска и значима европейска вечер от 13 години насам.