Германия развя знамето за революция във футбола с директна атака към УЕФА и ФИФА.

Оглавиха я президентът на футболния съюз на страната Фриц Келер и босът на Байерн - легендарният Карл-Хайнц Румениге.

Двамата са готови да представят от името на целия немски футбол предложенията си пред началниците в европейската и световната централи. Вече са имали и разговор с Александър Чеферин, президент на УЕФА, на когото са изпратени писмено опорните точки.

"Във футбола има абсурдни заплати и трансферни суми - обясни идеите Келер. - Всичко това не е обяснимо, не е реалистично и не е рентабилно. Трябва да подемем разговора за таван на заплатите и за сделките за играчи.

Това е наложително. Напълно сме съгласни с Румениге по темата. Писмото до Чеферин е готово, искаме изслушване и широка дискусия по въпроса."

Самият Румениге даде голямо интервю пред германския канал на "Sky" и призна - още преди години Мишел Платини, отстраненият бивш шеф на УЕФА, е подкрепил идеята. Но това се е случило преди скандалите с корупция и тя не е разгърната.

Базира се върху модела с тавани на заплати в САЩ, приложен върху местните традиционни спортове бейзбол, баскетбол, хокей и американски футбол.

"Имаме нужда от нови закони и регулации - категоричен е Румениге. - Трябва да върнем футбола по-близо до хората, той доста се е отдалечил. Настоящата криза е удобен момент да формулираме идеята и да я подкрепим."

Келер пък добави, че "във футбола има някои просто безразсъдни милиардери", което пречи на играта и поставя останалите в неравностойно положение.