Често повтаряме, че политиката няма място във футбола, но сякаш двете неща винаги остават преплетени едно с друго.

Такъв бе и случаят точно преди началото на световната квалификация между Германия и Исландния, играна Дуисбург.

Немците спечелиха абсолютно безпроблемно с 3:0, което едва ли е изненадало някого. Именно заради това акцентът около този мач се премести към посланието преди началото му.

Националите на Германия свалиха горнищата си, а под тях бях с черни тениски, върху всяка от които бе изписана буква. Наредени един до друг, играчите от националния тим на Германия образуваха "Човешки права" (Human rights).

Посланието изцяло бе насочено към домакина на следващия Мондиал - Катар.

Още с определянето на арабската страна за домакин започнаха огромни скандали за корупция във ФИФА и УЕФА. Много хора загубиха ръководните си длъжности, а в полседните месеци противоречията около Катар са свързани с условията на труд.

Последният стряскащ доклад разкри за над 6500 мигранти от Източна Азия, загинали при робските условия в Катар, докато работят по изграждането на инфраструктурата за Световното първенство. Всичко това разбира се, остава скрито от местните власти.

Именно заради това в Европа се надигнаха нови призиви за преместването на и без това странния Мондиал, който е насрочен за края на ноември и началото на декември 2022-а.

След като всичко започна от критиките на норвежкото правителство, където дори националният селекционер Стале Солбакен започна да говори по-малко за футбол, а повече за политика, към критиките се включи и Германия.

Едва ли вчерашната позиция е толкова на играчите, за които едва ли има особено значение къде ще играят, стига да са на Световно първенство.

Естествено, че зад този надпис стои правителството, а с намесата на футболна сила като Германия, опасенията са, че може в следващите дни да има още повече протести срещу Катар.

Имаше моменти, в които във ФИФА се опасяваха от масов бойкото на Мондиала в арабската страна.