Германия се събуди с предвидимо главоболие след кошмарното отпадане от груповата фаза на Мондиал 2022. Бундестима победи Коста Рика (някак) с 4:2, въпреки че 12 минути преди края губеше с 1:2. Но това не стигна, тъй като Япония надделя над Испания с 2:1 и остави отбора на Ханзи Флик на трето място в групата.

Така за втори пореден път германците, които винаги са сред фаворитите на световни първенства, изобщо няма да дочакат втората фаза. Преди 4 години в Русия ги изхвърли Корея, сега - Япония...

Реакциите, предвидимо, са като за пред апокалипсис. За щастие - само футболен.

Още след края, селекционерът Флик бе бесен в студиото на националната телевизия ARD:

"Много бях ядосан още на почивката. След толкова много пропуски и грешки... Казах им го - ядосан съм, това не е стандартът на Германия. Не може да сме толкова компактни и добри в отбрана срещу Испания, а днес... Фокусираме се от години върху това да произвеждаме играчи от нов тип, модерни и адекватни на тези, които имат останалите големи футболни нации. Но забравяме най-важното - Бунсдестима винаги се е осланял на здрава защита, на базовите неща.

Джамал Мусиала не заслужаваше да отпадне, той бе най-яркият ни играч тук. Това момче заслужаваше да играе още на Мондиала. Но той е учен на футбол в Англия, не в Германия. Само отбелязвам."

Джамал израсна в школата на Челси, но избра да играе за Бундестима, а не за Трите лъва.

"Не ме питайте за Испания! - ядоса се Томас Мюлер, лидерът на отбора, в интервюто си веднага след края. - Тази тема дори не бива да я обсъждаме, защото това е отбор, който победи тук на Мондиала със 7:0. А видяхте, че го направи срещу Коста Рика, един съвсем не слаб тим. Всеки получава това, което си заслужи. Ние сме катастрофа, ние сме пълен шок. Невероятно е, но отпадаме. И никой друг не е виновен за това."

Медиите са безпощадни, което можеше да се предположи.

"Край на една голяма футболна нация", пише с огромни букви "Билд". Изданието добавя:

"Някога светът трепереше от германския отбор на големи първенства. Сега ние сме футболно джудже. Никой не се страхува от този отбор, а самите ние се притесняваме всеки път, когато той трябва да играе."

Историята на Джошуа Кимих, един от малкото в тима, които се представиха на прилично ниво, е отделна.

"Имам усещането, че пропадам, влизам в някаква дупка - каза играчът на Байерн. - Не знам как ще продължа да играя този сезон, имам нужда от време извън футбола." Футболистът добавя, че се чувства напълно изчерпан и няма никаква мотивация след провала.

"Шпигел" предпочита да е саркастичен, а не толкова критичен.

"Защо днес обвиняваме испанците, че са загубили от Япония? Да припомним, че една щастлива победа на Коста Рика над азиатците изобщо ни остави шанс да продължим..."

Същото издание прави и вероятно най-добрия паралел, използвайки ситуацията с втория гол на Япония, при който топката изглеждаше напуснала терена в аут. Технологията доказа, че няколко милиметра са били върху линията и това остави гола.

"Няколко милиметра, но всъщност на километри от истината", пише "Шпигел".

"Още едно падение", пише "Франкфуртер Алгемайне" в огромно заглавия. И припомня: "Преди четири години в Русия си мислехме, че не може да стане по-лошо. Е, стана и по-лошо."

Така за втори пореден път елиминациите на Мондиал ще минат без четирикратните шампиони.

Те не бяха отпадали в групите никога, откакто този формат изобщо съществува. Всъщност, от 1954-а, когато са допуснати да се завърнат на световно първенство, до 2014 в Бразилия, германците никога не са били извън топ 8.

Бундестима има четири титли, 4 загубени финала, три полуфинала, три четвъртфинала, едно участие във вторите групови фази, едно четвърто място (няма елиминации). А през 2018-а в Русия станаха 22-ри от 32 отбора. Сега пак ще са някъде там... Със сигурност извън 16-те най-силни.

Снимка: Getty Images

Снимка: Getty Images