Скандалът около Джани Инфантино, президент на ФИФА, става грандиозен и сякаш набира още скорост. Президентът на германския футболен съюз Райнхард Гриндел днес поиска отговори от боса на световния футбол, както и "да играе с открити карти и да сложи фактите на масата".

Предисторията е от началото на месеца, когато немското издание "Шпигел" разкри участието на ръководителя в доста нечистоплътни договорки на УЕФА, където тогава е бил генерален секретар, и клубовете Манчестър Сити и ПСЖ, нарушили правилата на Финансов феърплей.

И, ако това е далавера за милиони, разкритията на днешния брой на вестник "Зюддойче Цайтунг" в Германия са просто разтърсващи. И веднага предизвикаха реакция сред футболните лидери на страната.

Според изнесените факти, Инфантино е близо до скандална сделка с консорциум, близък до управляващата кралска фамилия на Саудитска арабия. Разговорите са за продажба на пълните права не Световното първенство, като стойността на сделката е около 25 милиарда долара.

Далаверата минава през британски инвестиционен фонд, който представлява саудитските купувачи. Ако се случи, ФИФА реално остава без най-важния си актив, тъй като ще бъдат продадени пълните имиджови, маркетингови, телевизионни, интернет, сателитни, както и тези върху целия архив и наследство права на Мондиалите. Именно Световните първенства са опората на централата.

Договорката включва задължителното условие Инфантино да оглави компанията, която ще бъде създадена, за да управлява този ресурс и богатство, както и да организира Мондиалите.

Реално, така швейцарецът, който е изправен пред почти сигурно сваляне от поста заради скандалните разкрития на "Шпигел" и други обвинения (например да даването на домакинство на Катар за Мондиал 2022), сам ще напусне поста и ще се измъкне от ситуацията. Но ще вземе със себе си "съкровищницата" на ФИФА!

Гриндел реагира веднага и поиска отговори часове, след като видя новините в германските медии днес. "Всеки ден има нови неща около ФИФА - коментира президентът на немския футбол. Гриндел е и член на управата на ФИФА. - Това не може да продължава. Президентът на нашата организация трябва да е лице на честна и отговорна работа. Очакваме отговори, факти и детайли."