Германският клуб Кемницер прекрати договора на капитана си Даниел Фран, след като го обвини в нацистки убеждения и връзки с крайнодесни движения.

32-годишният нападател е лидер на тима и любимец на агитката, но това не спря клуба да го изгони. Фран е голмайстор в последните два сезона с общо 37 гола.

Третодивизионният Кемницер взе решението, след като в неделя капитанът пропусна мача срещу Хале като гост с травма и го изгледа сред ултраси от крайнодясно движение. По-рано тази година той бе глобен, след като се появи на празненство на клуба с тишърт в подкрепа на движението "Хаотичен Кемниц", което проповядва откровено нацистки идеи.

Президентът на клуба Роми Полстер аргументира решението: "Няма място за такъв човек в нашия отбор. Той има отговорности пред привържениците и обществеността."

Проблем възникна веднага - крайнодесните движения в град Кемниц реагираха и заплашиха неделното домакинство на Хамбургер за Купата на Германия да се превърне в демонстрация, подкрепяща Фран.

Полицията обяви, че мачът е "от висока степен на опасност" и ще има допълнителни мерки за сигурност.

В източногерманския град, някога носил името Карл-Марксщад, радикални и нацистки движения вилнеят от няколко години. Те редовно организират протести, акции и имат собствени нощни клубове и места за събирания. Пред 2018-а имаше две големи прояви на насилие и гонения срещу бежанци, укротявани с намеса и на военни части.

Кемниц е особено чувствителен политически заради историята си.

Близо 50 процента от града е унищожен и сринат от бомбардировки по време на Втората световна война.