Авторитетното немско издание "Kicker" не спести критиките си към УЕФА заради квалификациите за Евро 2020.

Недоволството на немците е свързано с това, че отбори като България, които в продължение на 12 мача нямаха победа, ще имат шанс да намерят място на Европейското с два мача през март.

Родният тим събра едва 6 точки в квалификациите, но намери място в плейофите в Лигата на нациите. Утрешният жребий ще ни отреди съперник за полуфиналала, а евентуална победа в него, ще ни доближи само на 90 минути от първенството на Стария континент.

Тази ситуация накара немците иронично да попитат, защо им е да се опитват да печелят всеки мач, като явно това вече няма особено значение.

"Безумен факт, но ако бяхме загубили четирите си мача в Лигата на нациите и осемте в квалификациите, днес щяхме да сме на 180 минути от класиране.

Щеше да ни е достатъчно да бием България, Унгария или Исландия в плейофите, за да играем на Евро 2020...

Беше ясно, че ще е трудно да се намерят 24 топ отбора дори в Европа, УЕФА сбърка с увеличаването на участниците. А сега и този безумен формат", пише "Kicker".

Създалата се ситуация определено облагодетелства България, защото родният тим получи втори шанс за класиране.

Немците обаче донякъде имат право, защото в четири от квалификационните групи се получи така, че от 5 отбора, два се класираха директно, а други два имат вотри шанс. Така само последният окончателно се прости с Евро 2020.

От всичките 16 страни, които ще участват в плейофите, борейки се за 4 квоти, България и Беларус са тези, с най-малко спечелените точки в квалификациите. Ние извоювахме 6, докато бившата съветска република има 4.

Жребият за въпросните плейофи е утре от 13:00 българско време, като ще бъде излъчен по БНТ 3. Пред България на този етап има само три опции. Едната е да попаднем в поток "С", което ще означава, че гостуваме на Шотландия в Глазгоу, а победителят от този мач ще срещне един измежду Норвегия и Сърбия.

Другият вариант е да отидем в поток "А", където ще сме домакини в първия мач на Израел или Унгария. В този поток има 50% шанс да сме домакините и при евентуално класиране за финалния мач.