Германия допусна изненадваща загуба от Северна Македония в световните квалификации за Мондиал 2022 - 1:2 у дома в Дуисбург. 

Така западните ни съседи, които ще играят на Европейското първенство товя лято, стават единственият балкански отбор, който има положителен баланс срещу Маншафта - една победа в един мач. Всъщност това е едва второто домакинско поражение на германците в мач от световните квалификации от 1985 година насам. Предишното такова бе 1:5 от Англия преди точно 20 години.

Македонците вече са втори в квалификационната група с 6 точки, изоставайки на три от изненадващия лидер Армения (9), но същевременно изпреварвайки Бундестима, който остава трети.

Ето и какъв е балансът на Германия срещу отбори от Балканите:

- Албания: 13 победи, 1 равенство

- Босна и Херцеговина: 1 победа и 1 равенство

- България: 16 победи, 2 равенства, 3 загуби

- Хърватия: 5 победи, 1 равенство, 2 загуби

- Северна Македония: 1 загуба

- Сърбия: 1 победа, 1 равенство, 1 загуба

- Сърбия и Черна гора: 1 победа

- Югославия: 14 побед, 4 равенства, 7 загуби

Германците нямат официални мачове срещу Албания и Косовo.

Селекционерът на страната Йоаким Льов, който ще напусне през лятото отчете загубата на многото грешки и бавното изнасяне на топката от страна неговите футболисти. 

“Очевидно сме разочаровани. Изглеждахме изморени, правехме много грешки и изнасяхме топката прекалено бавно. За сметка на това съперниците ни играха прибрани дълбоко в собствената си половина и не успяхаме да намерим начин да ги пречупим”, каза Льов.

Капитанът Илкай Гюндоган, реализирал единствения гол за германците, бе категоричен, че няма как да се губи в "подобни мачове" и няма обяснение за слабото представяне. 

Това е четиринадесета домакинска загуба за Германия под ръководството на Льов, като повечето поражения са предимно в приятелски мачове. Наставникът има общо 191 мача начело на отбора, като 122 от тях са победи, 37 са равенства, а загубите са вече 32.