Роман Абрамович получи неочаквана подкрепа в лицето на саудитските собственици на Нюкасъл.

Преди 3 месеца те купиха клуба от северната част на Англия и го превърнаха реално в най-богат в света, като около сделката продължава да има много несъгласия и протести в страната.

Висшата лига бе обвинявана, че е допуснала влизането на саудитските пари във футбола на Острова, независимо от проблемите с човешките права в тази държава, случая "Кашоги" и т.н.

Преди два дни Абрамович пък обяви, че изслушва оферти за продажбата на Челси, като причината е ясна. Руският олигарх изтегля от Великобритания целия си бизнес, а и очаква санкции, които биха навредили и на лондонския клуб.

Ясно е, че той е до голяма степен принуден да го направи от обстоятелствата.

В негова защита се изказа Аманда Стевъли, която е съсобственик на Нюкасъл, но реално е гласът на саудитците на Острова и техен делегиран представител там.

"Винаги ще има геополитически казуси - каза бизнес дамата на форума на "Файненшъл Таймс", където бе питана нееднократно и за саудитските пари зад Нюкасъл. - Но е тъжно, че един успешен собственик на футболен клуб е принуждаван да го продаде и пропъден по този начин.

Това не е особено честно, ако искате да съм откровена."

По темата с нейния собствен клуб, британската съсобственичка потвърди, че сделката е минал през сериозни проверки в Лондон, преди да бъде разрешена.

"Отговаряме на всички условия и се наслаждаваме на предизвикателството - каза Стевъли. - Целта е да стигнем до върховете на играта. До самия връх, всъщност..."