Испанската прокуратура за борба с корупцията взе в свои ръце разследването по казуса с Барселона и плащанията към фирми, собственост на тогавашния вицпрезидент на съдийската комисия Хосе Мария Негрейра.

Заради особената му важност, лично със случая ще се заеме главният прокурор Алваро Гарсия Ортис, който сам е пожелал разследването да бъде прехвъралено от районен прокурор към най-високите етажи за борба с корупцията.

Към подадената в петък жалба от прокуратурата срещ Барселона, се присъединиха Висшият спортен съвет в Испания и големият съперник на каталунците - Реал (Мадрид).

Освен срещу Барслеона като клуб, разследвания текат и срещу двама бивши президенти на клуба - Жосеп Бартомеу и Сандро Росел, като става въпрос за предполагаеми плащания в размер на 7,3 милиона евро към компаниите, собственост на Негрейра.

Тези плащания са били за осигуряване на съдийска помощ от страна на Негрейра, който заемаше поста до 2018-а, когато съответно тази практика е престанала.

Разбира се, на този етап нито едно от твърденията не е доказано, а и високопоставен служител на Барселона е споделил пред "Ройтерс", че става въпрос само и единствено за хипотези.

От клуба възнамеряват да съдействат напълно на прокуратурата, като продължават да отричат за каквито и да е плащания в замяна на съдийска помощ.

Разбира се, заради твърде ранния етап от разследването на скандала "Негрейра", както всички го нарекоха, е твърде рано да се говори за евентуални наказания при доказването на вината на Барселона.

Но тези санкции може да са от глоба, чак до изваждане от Ла Лига.

В Испания вече се появиха и хипотези, че Барселона може изобщо да не е единственият клуб в скандала, а Негрейра да е предлагал подобни услуги и на други тимове.