Глазгоу е "син", след победата на Рейнджърс с 2:1 над Селтик в голямото дерби на Шотладния.

Това бе 420-то издание на тази футболна класика, която осигури невероятен новогодишен подарък на "синята" част на града.

Победата бе още по-ценна, защото дойде в дома на съперника. Рейнджър не бе печелил на "Селтик Парк" от 9 години насам.

Тези 9 години преминаха под тоталната доминация на "зеленобелите", но под ръковдоството на Стивън Джерард, Рейнджърс надигна глава и застрашава хегемонията на Селтик.

Дербито и този път предложи всички, което можем да очакваме от такъв мач.

Голове, картони, нерви, драма, дузпа и страхотна атмосфера по трибуните.

Снимка: Getty images/Gulliver photos

Въпреки по-доброто начало на мача за Рейнджърс, Селтик получи огромен шанс да открие резултата. Съдията отсъди дузпа за домакините, но вратарят изби удара на Райън Кристи. От последвалия корнер пък играч в синьо трябваше да чисти от голлинията.

Селктик плати скъпо за изпуснатия шанс, защото три минути по-късно Рейнджърс ликуваше след брилянтна контраатак, завършена от Райън Кент.

Отведтният удар на "детелините" не закъсня, защото Макгрегър отправи мощен удар, който рикошира в Одсон Едуард и влетя във вратата на Рейнджърс - 1:1.

Повторенията обаче показаха, че топката се е отклонила от ръката на нападателя, но реферът не видя това, а в Шотландия система ВАР няма.

Втората част бе не по-млако интересна, като тя започна по мечтан за "сините" начин.

Хърватинът Борна Баришич центрира от корнер, а сънародникът му Никола Катич с глава отново изведе Рейджърс напред.

Снимка: Getty images/Gulliver photos

Селтик се хвърли да изравнява с всички сили, но изпусна няколко чисти положения, а топката отново бе чистена от голлинията.

Така "сините" ликуваха след невероятното като брой дерби №420. Победата бе 162-а за Рейнджърс, като тези на Селтик са 159.

В настоящото първенство пък Селтик е на първата позиция с 52 точки, само 2 повече от Рейнджърс, като "сините" имат и мач по-малко.

Снимка: Getty images/Gulliver photos