Рекордна глоба от 2 милиона долара ще плати футболният отбор от Щатите Интер (Маями).

Ръководителите на Мейджър лигата в САЩ отсъдиха, че клубът е виновен по обвинението за нарушаване на принципа на заплащане във футбола зад Океана. Санкцията идва след няколкомесечно разследване около случая с френския халф Блез Матюиди, който е получил заплата, далеч надхвърляща тавана за такава по правилата на Мейджър лигата.

Интер е собственост на няколко големи компании, като съдружник и изпълнителен директор е Дейвид Бекъм, който движи изцяло нещата в клуба и в спортно-техническия, и в маркетинговия сектор.

Именно той писа лично до ръководството на МЛС, за да обясни ситуацията са Матюиди.

Въпреки това глобата е факт, тя е рекордна в историята на лигата и е придружена от друго наказание - Интер има 2,27 милиона долара по-малко като ресурс за харчене за следващите два сезона от позволеното на другите клубове. Така МЛС балансира заради нарушеното статукво в заплащането.

Куриозно, клубът на Бекъм е нарушил именно правилото "Бекъм", въведено във футбола зад Океана през 2007 г.

Тогава британската футболна икона се присъедини към ЛА Галакси и заради неговата колосална заплата бяха въведени ограничения, параметри и рамки, в които всеки клуб от МЛС може да се простира.

Тогава бе въведено правилото за трима играчи, които да излизат извън тавана на заплати (луксозни футболисти) във всеки отбор. Интер обаче имаше трима преди да привлече Матюиди, а неговата заплата го е направила четвърти такъв.

И това е нарушението, за което клубът от Маями си плати скъпо.