Ливърпул днес мечтае за 3, че и за 4 трофея през сезона, след като вече спечели Купата на лигата и Купата на ФА. Годината на отбора на Юрген Клоп е просто удивителна, а рейдът в Шампионската лига гарантира на отбора и място на финала там на 28 май срещу Реал Мадрид.

Но днешната дата - 16 май, е ключова за това днес "червените" да са в толкова позитивната гама на настроение и очакване на епилога на сезона. Защото точно преди година един от най-невероятните сценарии остави Ливърпул в играта за място в четворката, което изглеждаше непостижимо през март 2021-ва. След серия колебливи резултати и епидемия от контузии в тима, и то на основни играчи, "червените" бяха изостанали сериозно от топ 4. Но финален спринт от 11 победи в последните 12 двубоя ги класираха там и ... останалото е история, която гледаме през този сезон.

Три кръга преди края обаче Ливърпул трябваше да победи задължително (както и във всеки друг от мачовете си) като гост Уест Бромич, вече изпаднал. Очакваше се това да се случи безпроблемно на 16 май 2021-ва, но... английският футбол не е толкова логична и рутинна работа.

Домакините поведоха, Мохамед Салах изравни, но мачът си отиваше към 1:1 и мястото в четворката изглеждаше да се отдалечава с бърза крачка от Клоп и отбора му.

В добавеното време Ливърпул получи корнер, а топката кацна на главата на вратаря Алисон Бекер, който вкара с класата на поне средно добър централен нападател от Висшата лига. Невероятна ситуация, избрана по-късно и за "Момент на сезона" в цялото първенство.

Голът даде победата и - два мача по-късно оказа се - мястото в четворката на Ливърпул.

След него Алисон застана пред камерите на "Sky" за едно от най-човешките и позитивни интервюта, които можете да видите от футболна звезда. Разказа за загубата на баща му, който се удави месеци по-рано, за това колко подкрепа е получил дори от съперникови отбори, за това през какъв сезон са минали със съотборниците му след серията контузии и т.н.

Разплака се... Емоциите бяха твърде силни. Днес, точно година по-късно, всеки може да прецени сам за себе си колко значим бе онзи гол - без него нямаше да има дори участие в Шампионската лига, да не говорим за финал.

И вероятно целият сезон, който прави Ливърпул сега, нямаше да се случи.