5 август черен ден в сърцата на милионите фенове на Барса по света, а причината е ясна - Лео Меси. Точно на тази дата от клуба публикуваха онова финално и официално съобщение, че двете страни се разделят.

И светът на футбола се обърна с главата надолу. Писанията за раздяла между Меси и Барселона бяха приемани единствено като опити за медийни сензации и едва ли някой е очаквал, че кошмарът ще се превърне в реалност.

Защото тогава нищо не предвещаваше тази развръзка. След дълги седмици на преговори за удължаване на изтичащия контракт, двете страни стигнаха до споразумение.

Всички финансови пазарлъци бяха изчистени и феновете очакваха голямата новина. А вместо това - получиха шамар.

Причината звучеше нелепо - Барселона не може да си позволи да подпише с Меси, защото не покрива изискванията на Ла Лига за финансов баланс. До този момент това правило беше просто формалност, а ето, че реши бъдещето на един от най-великите футболисти в историята.

Снимка: Getty Images

3 дни по-късно Меси застана пред медиите и през сълзи призна:

"Това е най-тежкият момент в живота ми. Когато чух, че не мога да остана...беше студен душ. Имал съм трудни моменти, но това... Съкрушен съм, защото не го очаквах. Не знам за Барса, но аз направих всичко възможно, за да остана".

Помаха за сбогом след 21 години с екипа на каталунците и...хвана самолета за Париж, като още същия ден позира с екипа на ПСЖ. А на представянето нямаше и помен от сълзите, които бяха заменени от широка усмивка, зад която се криеха 40 милиона евро като заплата.

Снимка: AP/БТА

В първата си година далече от Барса, Меси записа 36 мача, 11 гола и направи 15 асистенции. Може да изглежда малко, но амбициите на Лео са идния сезон да разгърне пълния си потенциал.

Днес, точно година след кошмара, в Барса продължават да се надяват, че Меси ще се завърне у дома. Но реалността, уви, е съвсем различна.

Аржентинецът, който има договор до лятото на 2023-а с ПСЖ и опция за удължаване, не дава никакви индикации, че смята да напуска Париж. А и дори да пожелае, Барселона е в толкова тежка финансова криза, че дори не може да картотекира новите си безразсъдно привлечени попълнения.

И по всичко изглежда, че евентуално завръщане на Лео на "Камп Ноу" засега остава предимно в сферата на мечтите.

Снимка: Getty Images