Година след футболните турнири из цялото земно кълбо, България влезе в крак с тенденциите и отмени правилото за гол на чужд терен.

Като знаем, ФИФА и УЕФА взеха решение да хвърлят в историята това правило и още от началото на миналия сезон всеки турнир се играе без него.

Единствено България от професионалните лиги в Европа остави правилото, което имаше най-силно влияние в турнира за Купата на страната и при определянето на класирането в шампионата, ако два тима са с равни точки.

От този сезон не важи, а това стана ясно със закъснение, защото първенството вече започна преди два кръга, пише "Dsport.bg".

Макар все още да е твърде рано да се прилага подобно правило, все пак е странно, че шампионатът е стартирал без клубовете да са запознати с новите наредби.

От няколкото административни промени, от по-сериозно значение са още две. Едната е, че клубовете, които имат дублиращи състави в Трета лига ще могат да пускат там състезатели с професионални договори, стига те да са под 21 години.

Това е позитивна промяна, защото освен Левски и ЦСКА, още няколко клуба ще имат състави в Трета лига, където ще могат да обиграват своите таланти. Имаше опасения, че например 18-годишен играч с професионален договор няма да може да трупа опит в дубъла.

Във формата на провеждането на лигата има промяна с баража за оставане, който ще се играе между 14-ия в Първа лига и третия във Втора. Вместо на неутрален терен, както беше досега, този мач ще се играе на стадиона на елитния тим.

По-рано ви съобщихме за нередност, свързана със смените. Факт е, че петте смени не са приложени като постоянно правило, макар от БФС да твърдяха, че то е такова.

Петте смени все още са в допълнителен член за противоепидемичните мерки. Интересно е както би се случило, ако след месец например България не е в пандемична обстановка, а правилото не бъде въведено като профеиоснално.