Звездата на Ливърпул и една от двете най-големи суперзвезди на Африка - Садио Мане, доказа отдадеността си към националния тим на своята родина Сенегал.

Мане имаше основна роля за вчерашното класирането на тима за четвъртфиналите за Купата на Африка, вкарвайки първия гол за победата с 2:0 над Кабо Верде.

Оказа се обаче, че Мане на своя воля е доиграл последните почти 40 минути с мозъчно сътресение след бруталния удар глава в глава с противниковия врата Вожиня.

В 55-ата минута на мача стражът на Кабо Верде закъсна с излизането си за една спорна топка и буквално отнесе Мане, който се приземи брутално на своята глава, а в първите секунди ясно се видя от повтренията, че сенегалецът не е в съзнание и е буквално нокаутиран.

За щастие Мане бързо се свести, оказана му бе и медицинска помощ, а той се завърна на терена, за да вкара гол шест минути по-късно, помагайки на своя Сенегал да победи останалият с девет души на терена тим на Кабо Верде.

Веднага след мача обаче Мане е почувствал силно замайване и болка в главата, заради което мигновено е бил откаран в болница, дори преди да успее да свали екипа си и футболните обувки от себе си.

Мане е бил прегледан и ще почива до следващия мач на сенеглците, а от болницата звездата на Ливърпул си качи снимка с вратаря Вожиня, който също е бил откаран в лечебното заведение след удара.

Тежкият сблъсък и самият факт, че на Мане е било позволено да продължи да играе предизвика доста въпроси около здравните протоколи на Купата на Африка.

Със сигурност при подобна ситуация Мане никога нямаше да бъде оставен на терена, ако играеше с екипа на клубния си Ливърпул в Европа.

Както знаем, в последните години темата с ударите в главата е доста чувствителна в европейския футбол, като редица страни забраниха на подрастващите футболисти да удрят топката с глава.

Във Великобритания пък се очавка удрът на топката с глава да бъде забранен по време на тренировки, а причината е все повечето случаи на деменция при бившите футболисти.