Нови, много сериозни промени във формата на Шампионската лига, вече се обсъждат от ръководството на УЕФА.

За това съобщи сайтът The Athletic, който разполага и с документите, внесени вече от няколко клуба, които са застанали зад идеята.

Сериозната медия твърди, че УЕФА е склонна да приеме предложението, което връща по-големи шансове за достигане до груповата фаза на отбори, които не са от "големите 5" - първенствата на Англия, Италия, Испания, Германия и Франция.

Проектът е озаглавен "Копенхаген", защото е внесен от датския клуб, но е подкрепен от Селтик, Аякс, Базел, Порто, Бенфика и още няколко големи клуба на континента извън петте споменати лиги.

Според него, клубовете от четирите водещи първенства, като Франция е извадена от уравнението, ще трябва да минават през пресявки - така, както беше до преди два сезона.

В групите директно ще влизат само 20 отбора: Класираните на първите три места от четирите първенства (Англия, Италия, Германия, Испания), плюс осемте шампиони от страните с най-висок рейтинг след тях.

Останалите отиват на квалификации за 12-те квоти за групите извън твърдите. Сега тези места през пресявките са само 6, а директните квоти - 26.

А според новия план, в квалификационните кръгове ще влияе и коефициентът, натрупан от последните 10 участия на конкретния отбор.

Така, например при титла у нас, Лудогорец ще е поставен да стартира битката вероятно чак в третия, а дори може да е и в плейофния рунд. Просто Разград има висок коефициент (26.00 към момента) от редовните си участия и победи в турнирите. При титла на някой друг български отбор в нашето първенство, той ще започне от първото стъпало.

22-та най-ниско поставени тима ще стартират от първа квалификация, 13 се включват от втора, още 12 в трета и 12 в плеойфния кръг - това предвижда планът "Копенхаген".

Той изглежда изключително разумен, тъй като връща донякъде "шампионското" в Шампионската лига, където днес в групите влизат цели 20 отбора само от пет първенства. В осминафиналите, които вървят в момента, има само 5 отбора, които са актуални шампиони на своите страни (от 16).

От сезон 2021-22 г. влиза в сила и третият турнир на УЕФА, който се казва Europa Conference League. В него ще участват 64 отбора, като България - според моментния си коефициент, ще има три състава.

В проекта "Копенхаген" е записано, че всеки тим, отпадащ от Шампионската лига в квалификациите, отива в следващия по сила турнир на нивото, което следва - ако си елиминиран в трети кръг на ШЛ, се включваш в плейофния на Лига Европа, а ако не успееш и там - в групите на третата надпревара.

Реално това би гарантирало на шампиона на България място в групите на поне единия турнир и футбол на европейско ниво до Нова година.

Идеята и новите предложения ще се обсъждат от силните хора в УЕФА на конгреса в Амстердам на 3 март.