В пресконференция при огромен интерес легендата на Рома Франческо Тоти обяви, че напуска поста на спортен директор в клуба.

В много емоционален за него момент бившият нападател заяви, че е обиден на ръководството и че напускането е единственото възможно решение. Той сподели, че не е бил искан и няма да се върне докато не се смени собственика на клуба.

Откакто американецът Джеймс Палота (на снимката до Франческо) се зае с Рома, италианският клуб върви стремглаво надолу и губи идентичността си, която му спечели много фенове от цял свят през годините. Тоти обясни защо е взел това решение. Според него американските собственици искат да изгонят истинските романисти от клуба, като това важи и за напускането на дългогодишния капитан Даниеле Де Роси. Така след 30 години и Тоти, и Де Роси вече няма да са част от Рома.

Eто най-интересните неща, които легендарният №10 каза в пресконференцията си:

"Взех решението след няколко месеца обмисляне, но то изглежда правилно. Това е отбор, който трябва да бъде обичан и подкрепян. Не става дума за хора, които са "про-Тоти" или "про-Палота". Президентите се сменят, треньорите и играчите също, но знамената са си същите. Мислих дълго и решението ми не е по моя вина. Рома е вторият ми дом, даже първи, защото прекарвам повече време тук, отколкото вкъщи.

Снимка: AP/БТА

Винаги съм поставял Рома на първо място и исках този отбор да е на върха и затова решението е болезнено. Мога само да благодаря на хората в клуба за начина, по който се отнасяха с мен. С уважение на и извън терена. За мен Рома е най-важният клуб в света. Тъжно ми е да гледам в какво състояние е в момента. Винаги ще го подкрепям и това не е "Сбогом". Невъзможно е да гледаш Тоти извън Рома и ако друг собственик повярва в мен, ще се върна.

Не съм тук за да хвърлям вина върху някого. Започнах приключение, което не беше уважено и затова продължавам по друг начин напред. Всеки знае, че от клуба ме накараха да спра да играя. Имах 6-годишен контракт като директор. Започнах тихо, осъзнавайки, че е много по-различно от това да си на терена.

Много обещания бяха дадени и неизпълнени. Знаеха какво искам. Не мога просто да стоя и да изпълнявам каквото ми кажат. Направих го за Рома, но не мога да угаждам на хора, които не искат да съм там.

Снимка: AP/БТА

Целта на някои важни хора беше да махнат истинските романисти от Рома. Истината излезе наяве. В последните осем години откакто американците дойдоха, опитваха да ни изместят настрана. Опитваха упорито и накрая успяха. Може да разсъждаваш колкото си искаш в Тригория, но последната дума винаги идва от Лондон. Беше загуба на време да се споменава какво трябва да се оправи. Никой не слушаше. Слушаше се само Лондон.

Ако вземах решение, нямаше как да го приложа. Така и не се почувствах част от проекта. Не искам да правя други неща, защото смятам, че съм добър в това. Мога да познавам кога един играч е талантлив и кога не. Повикаха ме най-много на 10 срещи за две години. Винаги ме викаха в последния момент и искаха да ме държат далеч. Това е липса на уважение не към спортен директор, а към човек като цяло.

Ако ще се връщам в Рома, собственикът трябва да е друг. Трябва да кажа, че никога не съм вредил на клуба. Това, което се случва е много по-лошо от пенсионирането ми като играч. Да напуснеш Рома е като умиране. Даже е по-лошо. Много хора ми казваха през годините, че съм в тежест на Рома и се пречкам.

Никога не е ставало дума за пари. Исках да съм технически директор, защото знам, че съм компетентен в намирането на добри играчи. Никога не съм искал да управлявам. Дали някой ми е забил нож в гърба? Да, но няма да спомена имена. Имаше хора, които не ме искаха тук. Тези хора вредят на Рома".