Пиерлуиджи Колина - един от най-големите и уважавани съдии на последните десетилетия, даде своето мнение и анализ на това как работи ВАР във футбола.

Системата дебютира преди пет години на мач в Нидерландия, а от тогава вече я прилагат на практика всички първенства на планетата, включително от този сезон и българското.

Колина днес е шеф на съдийската комисия на ФИФА и в качеството му на такъв, мнението му тежи още повече.

"Целта на ВАР е да изчисти очевидните грешки, които влияят на резултатите - каза той в интервю за "Гадзета дело спорт". - Тази система не може да намали или премахне всички спорни моменти, повечето от тях са въпрос на интерпретация и лично мнение. Но има решения, които са трудни на терена и се взимат грешно. Тях ВАР премахва, а това бе идеята за въвеждането му.

Съдията на игрището трябва да види цялата картинка, да прецени дали един играч е в активна или пасивна позиция, когато се развива ситуацията. ВАР не може да му каже това, той му помага да разбере просто дали има засада при паса или не.

Същото е и играта с ръка. Видеото ти показва нагледно ситуацията от един куп камери, но понякога ти трябва да вземеш решение. ВАР ти показва гледните точки.

Като цяло целта е постигната. Грешните отсъждания, които могат да повлияят на един резултат, почти са изчистени.

Честно да ви кажа, аз бих се радвал днес отново да съм съдия и да свиря мачове с ВАР зад гърба ми. Това е огромна помощ. Проблемът е, че за по-слаби психически и неуверени в себе си рефери, той е и напрежение. Защото ги притиска съмнението, че могат да сбъркат, а видеото да покаже грешката им.

Те трябва да се отърсят от това и да приемат системата като свой асистент. Именно това е и името - видео асистент съдия (Video assistant referee). Всичко е въпрос на начин на мислене, това им се повтаря постоянно на семинари и инструктажи."