Най-важният момент в кариерата му досега. Така Жуниор Месиаш описва победното попадение, което заби снощи за Милан във вратата на Атлетико (Мадрид). Предвид историята и футболното му пътешествие, започнало преди десетилетие из аматьорските дивизии на Италия, няма как да не му повярваме.

30-годишният бразилец влезе като резерва при дебюта си в Шампионската лига, а по-късно в мача стигна и до първия си гол - сбъдната мечта за един латионамериканец, който заиграва в Серия “А” едва миналия сезон, когато е в навечерието на 30-годишнината си.

Жуниор Валтер Месиаш винаги е играл футбол, а като юноша в родината си защитава цветовете на Крузейро, но така и не стига до първия отбор на гранда, след което като много свои сънародници решава, че ще потърси късмета си в Европа. Но не отива на Стария континент с гарантиран трансфер, а с уговорка за… работа като доставчик на хладилници. 

На 20-годишна възраст, заедно с жена си и детето им, Жуниор заминава за Торино, където брат му живее от известно време и се захваща с доставки, като междувременно не спира да играе, макар и в аматьорските лиги на италианския футбол. 

Постепенно започва да се катери нагоре във футболнта пирамида на Ботуша, а само преди четири години все още е при аматьорите в Серия D. Постепенно минава през трета и втора лига, като в Серия “Б” се утвърждава с екипа на Кротоне, с който печели промоция за елита и изкарва един пълен сезон в Серия “А”, в който реализира 9 пъти в 36 мача.

Тимът му изпада обратно във втора дивизия, но преди настоящия сезон от Милан го взимат под наем с опцията да го купят за постоянно, ако останат доволни от представянето му.

Така само два сезона, след като е дебютирал в професионалния футбол, бразилецът вече е част от един от най-големите отбори на континета и е съотборник на един от най-големите нападатели в историята на европейския футбол - Златан Ибрахимович.

“Пътят ми дотук бе различен от този на повечето футболисти. Посвещавам този гол на семейтвото и приятелите ми в Бразилия, но най-вече на тези, които не спираха да ме подкрепят и повярваха в мен, привличайки ме в Милан”, каза щастливият голмайстор, който с попадението си запази надеждата на “росонерите” за продължаване към осминафиналите в Шампионската лига.

Категоричен е, че това е най-важният момент във футболния му път, но също така е наясно, че трябва да продължи да бъде скромен и да не спира да работи, като в никакъв случай не смята да се превъзнася след случилото си. По собствените му думи - правилният баланс е изключително важен.

Треньорът му Стефано Пиоли описа исторяита на Месиаш като “прекрасна” и добави, че според него Жуниор тепърва започва, защото разполага със страхотни качества и този гол ще му даде нужната увереност, за да покаже какво може.

Достатъчно добра мотивация за един играч, който преди три години дори не бе в професионалния футбол, нали?