Соченият за най-велик турски футболист в историята - Хакан Шукур, определено не изживява най-приятния период.

Легендарният нападател се оплака пред немско издание, че животът му е трябвало да започне отначало заради турския президент Реджеп Ердоган.

Шукур бе член на турския парламент, като никога не е крил близките си отношения с опозиционния лидер и визионер Фейтулах Гюлен.

През 2016-а той сериозно критикуваше президента Ердоган, а след обявяването на организацията на Гюлен за терористична, Шукур бе принуден да напусне родината. Беше издадена и заповед за задържането му.

"Сега се захващам с всичко отначало. Никъде не ми остава нищо. Ердоган взе всичко от мен. Моето право на свобода, правото на изразяване и изразяване на себе си, правото на работа. 

Получавах заплахи, децата ми бяха тормозени на улицата. Хвърляха камъни по бутиците на съпругата ми. Баща ми бе арестуван, но сега е под домашен арест, защото има рак. Представете си, научих, че един студент е бил в затвора за 14 месеца, защото си е направил селфи с мен.

Не съм нарушавал закона, но понеже съм Хакан Шукур, бях използван за назидание, да видят всички, че не може да си против Ердоган. Аз съм против правителството, никога няма да бъда против моята родина и моя флаг.

Вижте, че дори не могат да посочат престъпление, което съм извършил. Просто казват, че съм предател и терорист", заяви той.

След бягството си от Турция, той започнал работа като шофьор на такси в Сан Франциско, след това продавал и книги, а с помощта на турската диаспора отвъд Океана, успява да отвори собствено кафене. 

Шукур бе капитан на Турция при историческото трето място по време на Мондиал 2002. Той има 51 гола в 112 мача за родината.

Почти цялата му кариера преминава в любимия Галатасарай, където вкарва 295 гола в 545 мача.

Играе още за италианските Интер, Парма и Торино, английския Блекбърн и в родината си за Бурсаспор и Сакарияспор.

Неговата история напомня тази на баскетболиста Енес Кантер, който играе в Бостън Селтикс, в НБА. 

Снимка: Getty images/Gulliver photos