Актуалната звезда на баския футбол - Иняки Уилямс, по всяка вероятност ще бъде част от Световното първенство в Катар, но с екипа на Гана.

Уилямс, който стана известен с това, че е едва вторият цветнокож играч, обличал екипа на Атлетик (Билбао) и първият, вкарвал гол с него, бързо се превърна в звезда и любимец на всички баски.

Роденият в Билбао, но в семейството на ганайци играч дори счупи рекорд в испанския футбол, когато изигра 227 поредни мача на клубно ниво, без да пропусне нито един от тях.

През цялото това време освен за баския национален тим, който обаче не е признат от ФИФА и играе само приятелски срещи, Иняки Уилямс бе възможна опция и за селекцията на Испания. Той дори имаше няколко повиквателни за състава, а през 2016-а дори дебютира с няколко минути в контрола срещу Босна.

През цялото това време Иняки Уилямс неведнъж бе търсен от ганайската федерация, за която има право да играе заради родителите си, които са родени именно в тази страна.

Той обаче на няколко пъти отказваше с мотива, че е роден и израсъл в Билбао, чувства се баск и смята, че екипа на Гана трябва да обличат момчета, които са родени в страната и мечтаят за подобно нещо от деца.

Очевидно обаче класирането на Гана за Мондиал промени мнението на Иняки, който явно осъзна, че не е особено желан в селекцията на Испания, макар през годините постояннно да показва качества, с които заслужава да е поне сред разширения списък от 23 играчи.

Той е дал съгласие да играе за страната на своите родители и по всяка вероятност ще видим любимия играч на баските фенове с екипа на Гана на Мондиала.

Всички добре знаем за политиката на Атлетик, който използва само и единствено играчи от Баската провинция, какъвто е и Иняки - роден в Билбао, израсъл в Памплона.

Историята познава и други подобни случаи на неговия, когато футболисти на Атлетик са играли за други национални тимове.

Най-популярният случай е на световния шампион с Франция - Бишенте Лизаразу, който е роден във френската част на Баската провинция и през 1997-а се превърна в първия чужденец в новата история, обличал екипа на Атлетик.

Една от акуталните звезди на световния футбол в момента пък е Аймерик Лапорт, също баск от френската част на провинцията. Докато бе в Атлетик той така и не получи повиквателна за френския национален тим, заради което избра да играе за Испания.

Йонас Рамало пък е първият цветнокож футболист на Атлетик. Роден в баското градче Баракалдо с майка от провинция и баща от Ангола, той изигра няколко мача за клуба през 2011-а, като също така представляваше националния тим на африканската страна.

Историята на Атлетик има и балканска връзка. Като тази на Кенан Кодро, който е роден в Сан Себастиан, докато баща му Мехо играе за Реал Сосиедад. Това автоматично го прави възможна опция за Атлетик, където той игра в продължение на три сезона, макар да бе национал на Босна.

Преди две години два мача за Атлетик пък записа румънският национал Кристиан Ганеа, който от дете цивее със семейството си в Билбао.