Ювентус още не е преболедувал новината за 15-те отнети точки и няколко санкционирани ръководители, практически сложили край на сезона на отбора, поне що се отнася до италианското първенство. Но новините от днес на Апенините са, че санкциите тепърва се задават, като ще бъдат още по-сурови. Разследването по делото "Призма", което чопли няколко едри подозрения във финансови и административни измами на клуба, се очаква да приключи през март.

Тогава се очаква и дело в съда, а до края на май ще има решения по него, като прогнозите в Италия са дори за изхвърляне на Юве от Серия А. Нещо, което клубът вече изживя преди почти две десетилетия, тогава по скандала "Калчополи" за уредени двубои и манипулирани на съдии.

Според "Гадзета дело спорт", разследвания има и срещу още няколко водещи клуба в страната. Наполи също е обект на сериозни подозрения за фалшиви данни по договори, които са помагали да се заобикаля Финансовия феърплей, както и да се балансират бюджетите по време на пандемията - тежък период за всички във футбола заради празните стадиони и "замразения" бизнес.

Но при Юве нарушенията са в огромни размери, твърдят предварителните информации. Те са неофициални и откъслечни, но е ясно, че ефектът на доминото от 2019-а насам е повлякъл надолу "старата госпожа" в спиралата на "замитане, прикриване и опити за запълване на празнини".

Една от теориите е, че трансферът на Кристиано Роналдо от Реал Мадрид преди 5 години е сложил началото - но не, защото е бил неуспех на и извън терена, или заради лоша преценка на ръководството.

Анализаторите на "Футбол Меркато" твърдят, че сделката е излязла на Юве пакетно около 272 милиона евро - за пълния период на договора, с допълнителните суми за имиджови права, бонуси, заплата и т.н.

Португалецът е оказал незабавен ефект върху бизнес страната на нещата - Юве изведнъж е изригнал в социални мрежи, изпреварвайки като популярност клубове от ранга на Арсенал, Челси и Ливърпул. Нещо повече - по продажби на фланелки за първи път след 2010-а "черно-белите" от Торино са влезли в топ 10 на европейските грандове. Естествено - заради ефекта на новия им номер 7, глобална суперзвезда №1 във футбола.

И всичко вероятно щеше да си струва, ако не бе дошла пандемията. Но продажбите са спаднали неимоверно след януари 2020-а, празните трибуни също са допринесли, а и Юве се принуди да се раздели с Роналдо в момент, в който трансферът далеч още не беше се изплатил (през 2021-ва).

В добавка - договорите на някои от спонсорите са преразгледани - и заради пандемията и новите обстоятелства, и заради напускащия Кристиано, който е луксозното лице на клуба пред рекламодателите.

Естествено, това е само една от причините клубът да закъса финансово и да се наложи да прибегне до "трикове", които да опитват да компенсират. Но явно са отвъд законно позволените.

И сега най-популярният клуб на Италия чака нова "гилотина", още по-тежка от предишната.